Ontwerpmarkt met architecten op derde actiedag Green Deal Circulair Bouwen

Het programma van de derde actiedag van de Green Deal Circulair Bouwen (GDCB) dit jaar, op 6 oktober in het Provinciehuis in Leuven, krijgt stilaan vorm. Zo is het onder meer de bedoeling dat NAV een keynote geeft over de visie van architecten op circulair bouwen, is er plaats voor een panelgesprek over de stand van zaken rond circulair bouwen in ons land en staat een bezoek gepland aan enkele circulaire bouwprojecten in Leuven. Ook wil Vlaanderen Circulair via een ontwerpmarkt tijdens de middagpauze inzoomen op hoe elke architect die de GDCB ondertekende, zich het circulaire verhaal eigen heeft gemaakt. Architecten die een stand willen bemannen – GDCB-leden dus – kunnen zich daarvoor tot 30 september inschrijven via deze link. Zoals de traditie het inmiddels wil, kunnen enkel leden van de GDCB de actiedag bijwonen.

De derde actiedag van de GDCB in 2022 focust zoals we al aankondigden op de rol van architecten en andere ontwerpers. Het programma dat Vlaanderen Circulair er nu voor aan het opstellen is, gaat ervan uit dat de verschillende sprekers/instanties en ‘workshoptrekkers’ zullen toezeggen en is er dus een onder voorbehoud. Ook een tijdschema is er nog niet. Volgende items staan momenteel op de agenda:

  • ontvangst en mogelijkheid tot netwerken met koffie;
  • plenair gedeelte met onder meer een keynote door NAV over de visie van de architect bij circulair bouwen; een panelgesprek met architecten en een keynote over een andere mindset bij het gebruik van ruimte en bestaande gebouwen;
  • lunch en mogelijkheid tot netwerken + circulaire ontwerpmarkt;
  • Communities of Practice, workshops en bezoeken van circulaire projecten (waaronder Circul’air) op wandelafstand.

De derde GDCB-actiedag van 2022 gaat volledig fysiek door, in het Provinciehuis in Leuven (Provincieplein 1). Er is geen mogelijkheid om de actiedag online te volgen of later een opname te herbekijken. Voor het plenaire gedeelte in de voormiddag verwacht Vlaanderen Circulair 200 deelnemers. Voor de sessie in de namiddag rekent het op 20 tot 40 deelnemers per sessie.

In de aanloop naar de actiedag houden we het programma in dit artikel in de mate van het mogelijke up-to-date, zodat het artikel je telkens het meest recente voorlopige programma toont. Eens het programma definitief is, ergens begin september, laten we dat ook weten in dit artikel en krijgen de deelnemers van de GDCB ook een officiële uitnodiging met inschrijvingslink in hun mailbox.


Verslag tweede actiedag

Intussen maakte Vlaanderen Circulair ook een verslag van de tweede actiedag van 2022, op 2 juni. Dat is te raadplegen via deze link

Vlaanderen Circulair laat ook nog weten dat het voor de vierde en laatste actiedag van dit jaar, op 6 december, nog een geschikte locatie zoekt. "Idealiter kunnen we gebruik maken van een grote zaal voor het plenaire gedeelte, met een capaciteit van zo'n 150 personen, en een vijftal kleinere zalen voor de workshops, waaraan telkens 15 tot 40 personen zullen deelnemen", klinkt het. "Wie ons kan helpen mag een mailtje sturen naar gdcb@vlaanderen-circulair.be." Op die laatste actiedag van 2022 zal Circubuild overigens ook een demoversie presenteren van Circubestek.

En dan nog een primeur: het slotevent van de GDCB zal doorgaan op 16 februari 2023, exact vier jaar na het ondertekeneningsmoment. GDCB-leden blokkeren die datum dus alvast best in hun agenda. Vlaanderen Circulair bezorgt later de verdere details.

Deel dit artikel:

Onze partners