Oogstkaart van Jansen by ODS bracht gebruikte deuren naar BlueCity

Minstens even belangrijk als initiatieven opzetten om hergebruik in de bouwsector te stimuleren, is over die initiatieven communiceren als we de transitie naar circulair bouwen echt willen verwezenlijken. Dat heeft Jansen by ODS goed begrepen en daarom vertelt het op harvestbay.be, de website achter het circulaire businessmodel van het bedrijf met de oogstkaart als belangrijkste instrument, hoe gebruikte deuren via die oogstkaart een tweede leven kregen in BlueCity in Rotterdam. Een verhaal dat we uiteraard graag overnemen op Circubuild.

BlueCity, in het voormalige Rotterdamse tropische zwembad Tropicana, bestaat inmiddels zo’n vijf jaar. In het gebouw komen allerlei circulaire initiatieven tot stand. Het is een broedplaats van creativiteit waar hergebruik van reststromen centraal staat. In de meetingrooms, op de bodem van het vroegere golfslagbad, worden nu circulaire businessmodellen bedacht en in de evenementenruimtes worden podcasts over circulariteit opgenomen. 

Onder het zwembad, waar vroeger de technische ruimtes waren, zit nu het BlueCity Lab waar start-ups experimenteren met nieuwe biobased technieken voor onder andere de bouwsector.

De ondernemers in en rond BlueCity zorgen ervoor dat de hun reststroom de input is voor een andere ondernemers in de circulaire hub. Zoals Rotterzwam, dat in de productieruimtes in de kelder is begonnen met het kweken van oesterzwammen op de koffieprut van omliggende kantoren.


Gebruikte stalen puien en brandwerende deuren 

Superuse Studios is als mede-initiatiefnemer van BlueCity vanaf de start betrokken bij de herontwikkeling van de locatie van ruim 12.000 m2. Bij de transformatie van het gebouw waren circulaire ontwerpprincipes en hergebruik van materialen belangrijke uitgangspunten.

Zo vind je in de gangen stalen deuren en raamprofielen van Jansen by ODS, afkomstig uit een reststroom. “Wij hebben in BlueCity een nieuwe toepassing kunnen vinden voor puien die dreigden in de afvalcontainer te belanden” aldus Ron Jacobs, Brand & Sustainability Manager bij Jansen by ODS. “Het was via onze oogstkaart dat de deuren en puien bij Superuse Studios terechtkwamen, dat de stalen puien en brandwerende deuren verwerkt heeft in zijn eigen kantoor in BlueCity en op enkele andere plaatsen in het gebouw."

De oogstkaart is onderdeel van Harvest Bay, een samenwerking die Jansen by ODS opzette met verschillende ketenpartners met de bedoeling hergebruik te faciliteren. “Aannemers kunnen via de kaart aangeven waar in – voorlopig enkel – België en Nederland circulaire systemen van Jansen by ODS – onder andere deuren, ramen en gevelsprofielen – ‘beschikbaar’ zijn. Anderen aannemers en ontwerpers, zoals in dit geval Superuse Studios kunnen die dan gebruiken. De oogstkaart faciliteert met andere woorden urban mining.”

“Dit is slechts één verhaal van hoe afval hergebruikt kan worden in het bouwproces. We hopen van harte dat er meer materialen een tweede of derde leven gaan krijgen in de bouwsector. Wij dragen daarbij alvast ons steentje aan bij met de uitbouw van de Harvest Bay-oogstkaart”, besluit Jacobs.

Voor de ontwikkeling van Harvest Bay kunnen Jansen by ODS en de andere partners rekenen op steun van Vlaanderen Circulair, via het project 'Circular Building: Cooperation is Key'. Daarin wordt onderzocht hoe materiaalcycli kunnen worden gesloten door urban mining facilitation.

Deel dit artikel:

Onze partners