Ook in Antwerpen staat nu een circulair inschuifhuis (Mobble en Pieter Vandewalle)

Een primeur voor Antwerpen: in de Lange Slachterijstraat werd vandaag een Mobble tussen twee rijhuizen geplaatst. De Mobble is een modulaire woning die volledig bestaat uit bio-ecologische materialen, aanpasbaar is en ooit weer kan worden weggehaald om elders een nieuw leven te krijgen. Mobble, het gelijknamige bedrijf achter de modulaire woonoplossing met groot potentieel voor toekomstgericht renoveren, realiseerde eerder al twee inschuifwoningen in Gent. Die in Antwerpen, een project van architect Pieter Vandewalle, is nog maar de derde in ons land. De komende dagen wordt de woning afgewerkt.

Een voorbeeld van procesoptimalisatie en klimaatneutraal werken: dat is het modulaire en circulaire bouwconcept Mobble, dat bedacht werd door een LabLand vzw, een Gentse denktank die zich buigt over woonproblemen zoals verkrotting en leegstand en op zoek gaat naar nieuwe bouwconcepten en slimme woonvormen, en door het gelijknamige Mobble tot dagelijks realiteit maakte.  Zo’n Mobble-woning, die op de afwerking na in het atelier in Eeklo gebouwd wordt, kan vrijstaand geplaatst worden, maar ook tussen twee rijhuizen worden geschoven met een kraan. Daardoor vormt ze ook een ideale oplossing voor – snelle! – vervanging van rijwoningen die moeilijk of niet te renoveren zijn. In Antwerpen vinden we daar vanaf nu een nieuw voorbeeld van: na de eerdere realisatie van twee inschuifhuizen in Gent (over het eerste daarvan brachten we op Circubuild dit artikel , red.) werd vandaag in de Lange Slachterijstraat 9 een Mobble tussen twee bestaande rijhuizen geplaatst, bovenop een garage en hal die niet mee gesloopt waren met de rest van het rijhuis dat er eerst stond.


In slechts vier maanden tijd gebouwd in atelier

“Iedereen die bouwt of verbouwt kent de beproevingen: je hebt geen duidelijk idee van de kosten, moet tijdelijk ergens anders gaan wonen en loopt maanden vertraging op door weers- en werfomstandigheden. Sloop en heropbouw van rijhuizen is bovendien extra moeilijk. Met het inschuifhuis kan het renoveren van rijhuizen snel en bovendien ecologisch gebeuren, zonder in te boeten aan esthetiek”, vertelt Kristof de Jaeger, bestuurder van Mobble.

“Ik zocht al maanden naar een aannemer die me kon helpen met de verbouwing van dit huis”, vertelt bouwheer Luc Cuperus. “Het maakt deel uit van het vroegere logistieke centrum van Lens Online. De garage en hal moesten intact blijven, maar er was nood aan een hersteld plafond en twee nieuwe verdiepingen. Ik betaalde al enkele jaren leegstandsbelasting; dat is nu voorbij.”

Mobble heeft slechts vier maanden nodig om een Mobble-woning in zijn atelier te bouwen. Kristof de Jaeger: “Zo elimineren we tijd- en budgetverspilling en werken met minimale werftijden. Op twee weken tijd worden de funderingen en nutsleidingen op de werf in orde gebracht en dan wordt het huis getransporteerd, met een kraan op zijn plaats geschoven en aan de voorzieningen gekoppeld. Dan nog enkele weken afwerken, en het huis is klaar.”


Op en top circulair

Het resultaat is een klimaatvriendelijke woning. Door haar bio-ecologische materialisatie – een Mobble heeft een houtskelet en wordt geïsoleerd met cellulose of ander bio-ecologisch materiaal zoals stro – maar ook door het feit dat ze, dankzij haar modulaire opbouw en de afwezigheid van buitenmuren met dragende functie, kan worden uitgebreid of verkleind naargelang de noden van de bewoner(s) en zo langer meegaat dat een traditioneel gebouwde woning. En wanneer de woning toch ooit moet verdwijnen, dan kan ze worden gedemonteerd. “Wanden, maar evengoed volledige woonmodules, kunnen vervolgens worden hergebruikt”, aldus Kristof de Jaeger. “Het gebruikte materiaal blijft zo in een gesloten kringloop waarin downcycling vermeden wordt.”

Luc Cuperus is blij met zijn keuze voor Mobble. “Mobble is een veelbelovende speler in de bouwsector en biedt heel wat troeven door circulair en offsite te bouwen”, vertelt hij. “De weersomstandigheden hebben geen invloed op het bouwproces, de prefabricatie maakt een betere kwaliteitscontrole mogelijk, de levertijd is korter, het budget kan niet wijzigen, er is minder afval, de woning is aanpasbaar ... En het resultaat is een modern, ecologisch rijhuis. Mooi, toch?”


Energieneutraal

“Hoewel telkens wordt vertrokken van bestaande modules, is elk inschuifhuis een uniek project en 100% maatwerk”, gaat architect van dienst Pieter Vandewalle ten slotte nog wat dieper in op het ontwerpproces. “Samen met studiov2 en met behulp van de nieuwste digitale technologieën werd het bestaande gebouw virtueel gesloopt, waarna een digitale tweeling van het nieuwe project werd gemaakt. Daardoor kon het volledige ontwikkelings- en productieproces plaatsvinden terwijl het oude gebouw er nog stond. Bij dit huis moest de benedenverdieping blijven staan, met een vrije doorgang naar de bovenliggende verdiepingen. We werkten met stalen dwarsbalken waarop het inschuifhuis, dat bestaat uit twee modules, werd geplaatst. De gevel wordt volgens bouwvoorschrift afgewerkt met steenstrips, maar andere soorten afwerking zijn ook mogelijk met dit bouwsysteem. Zoals elke andere woning die we al samen met Mobble bouwden is ook deze voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen, waardoor ze niet enkel op het gebied van materialen, maar ook op het vlak van technieken zo goed als energieneutraal is."

Deel dit artikel:

Onze partners