Open source-methode om gebouwen al in vroeg stadium duurzamer te maken

De bouwsector speelt een sleutelrol in de Europese klimaatplannen om de CO2-uitstoot drastisch terug te dringen, zo bleek tijdens de recente klimaatconferentie in Glasgow. De sector is namelijk verantwoordelijk voor 40% van de totale CO2-uitstoot wereldwijd. Ontwerpers en interieurarchitecten hebben met hun materiaalkeuze al in een vroeg stadium een enorme impact op de duurzaamheid van gebouwen. Met de gloednieuwe classificatiemethode die designstudio WeWantMore ontwikkelde, kunnen ze nu snel en eenvoudig achterhalen hoe duurzaam materialen precies zijn. Want duurzaamheid moet even zwaar doorwegen als esthetiek en budget, vindt WeWantMore.

De bouwsector is een van de meest energie-intensieve en meest vervuilende sectoren ter wereld. In het realiseren van de Europese Green Deal – tegen 2030 de CO2-uitstoot met 55 procent terugdringen in Europa – is een sleutelrol weggelegd voor ontwerpers, architecten en interieurarchitecten.

Als die zeker willen zijn dat de materialen die ze kiezen wel duurzaam zijn, kunnen ze voortaan gratis een beroep doen op een nieuwe classificatiemethode. Designstudio WeWantMore ontwikkelde immers een gebruiksvriendelijk kleurensysteem waarmee ontwerpers en interieurarchitecten snel en gemakkelijk de meest duurzame materialen kiezen.

“Veel materiaalleveranciers en meubelmerken doen al grote inspanningen als het gaat over duurzaamheid”, verduidelijkt Ruud Belmans, medeoprichter en creatief directeur bij WeWantMore. “Maar wanneer een ontwerper of een studio het duurzame materiaal niet selecteert, schieten we daar weinig mee op. Zo zijn we op het idee gekomen om een classificatiemethode te ontwikkelen. Iedereen heeft vandaag de mond vol van duurzaamheid, maar het is voor ontwerpers niet altijd eenvoudig om te achterhalen welke materialen en leveranciers duurzaam zijn en welke niet. We hebben een methode uitgedokterd die hen toelaat om esthetische keuzes en duurzame keuzes te verzoenen, zonder urenlang research te moeten doen rond elk materiaal.”


Gebruiksvriendelijk kleurensysteem

Om de classificatiemethode uit te werken, organiseerde WeWantMore een bevraging en voerde het een uitgebreide materiaal- en merkenstudie uit. Heel wat verschillende criteria bepalen hoe duurzaam een materiaal is: de levensduur, de mate van herbruikbaarheid en recycleerbaarheid, het land van origine, de groei/productiesnelheid, het al dan niet testen op dieren … In de beoordeling van de producenten zelf spelen naast duurzame ook economische en sociale criteria een rol, denk maar aan arbeidsomstandigheden. 

WeWantMore vertaalde de resultaten van de bevraging en het onderzoek in een eenvoudig en gebruiksvriendelijk kleurensysteem. Dat wordt voortdurend verder verfijnd op basis van nieuwe inzichten en nieuwe evoluties in de sector.

Ontwerpers en (interieur)architecten kunnen de classificatiemethode van WeWantMore gratis downloaden, benadrukt Ruud Belmans. “We willen onze kennis met zoveel mogelijk ontwerpers delen, om het gesprek over duurzaamheid op gang te brengen. Duurzaamheid moet in de nabije toekomst een beslissend element worden in het ontwerpproces. Een element dat voor designers even zwaar doorweegt als esthetiek of budget.”

De classificatimethode gratis downloaden kan hier (doorscrollen naar 'Download our study and join the conversation').

Deel dit artikel:

Onze partners