Naar jaarlijkse traditie zet Flanders DC met de Henry van de Velde Awards producten en projecten in de kijker die de meerwaarde van design van haar meest gevarieerde kant laten zien. Uit honderden inzendingen heeft de professionele jury ook voor de editie 2024 weer 27 winnaars in negen categorieën geselecteerd. Daarbij zijn net als de voorgaande jaren ook verschillende circulaire producten of projecten, waarvan enkele met een link met circulair bouwen. Wie de Gold, Silver of Bronze Award binnen elke categorie verdient, kom je te weten tijdens de feestelijke uitreiking van de Henry van de Velde Awards 2024 in Bozar in Brussel op dinsdag 23 januari 2024. Nog tot en met 15 december kan je online stemmen op het product of project dat volgens jou de publieksprijs verdient.
In de categorie Spaces is de circulaire bouwkit voor leeromgevingen die PG21, een ontwerpstudio ingekapseld in een zeer jonge postgraduaatsopleiding van Thomas More, in opdracht van Kamp C ontwikkelde, een van de drie geselecteerde winnaars. De bouwkit, met modulaire bouwmaterialen op ware grootte, moet jongeren van 10 tot 14 jaar warm maken voor circulair en biobased bouwen. Aan de bouwkit is ook een digitaal bouwpakket gekoppeld. De leerlingen maken vanop afstand een digitaal ontwerp met de circulaire bouwkit en realiseren hun project vervolgens in een prefablab en werfzone bij Kamp C in Westerlo. De leeromgeving, die kadert binnen het Hylas-project van Provincie Antwerpen, legt dus een directe link tussen de digitale wereld en de realiteit en bezorgt de leerlingen een eerste geslaagde praktijkervaring met bouwtechnieken en -materialen die goed zijn voor de planeet.
Zowel Kathleen Helsen, gedeputeerde van Provincie Antwerpen voor Flankerend Onderwijs, als Stephan Van Ouytsel, als docent bij Thomas More nauw betrokken bij het project, reageren bijzonder opgetogen met de prestigieuze Henry van de Velde Award. “Dit is een straffe prestatie van de studenten van Thomas More. Het is niet evident om zo’n award te winnen. De meest professionele ontwerpers wachten daar jaren op”, klinkt het fier.
In de categorie Business Innovation vinden we CIRCL terug, een digitaal woonconcept van Groep Vanhout/BESIX dat op industriële wijze duurzame (ver)nieuwbouwprojecten realiseert. Alle elementen van een CIRCL-woningen worden geprefabriceerd, waardoor de woning in zes weken kan worden gebouwd, e woning is modulair en volledig demonteerbaar en zo'n 75% van alle materialen in een CIRCL-woning zijn biogebaseerd. 40% van het volume aan materialen is ook nog eens gerecycleerd. Op Circubuild brachten we eerder al dit artikel over de eerste CIRCL-woning.
Met de MyGrid ModuleOne en Poly ook de categorie Habitat twee projecten met een duidelijke link met circulair bouwen. De MyGrid ModuleOne, ontworpen door Roel Heyninck in opdracht van MyGrid, is een plug-and-playthuisbatterij die je overal kan meenemen om energieonafhankelijk te zijn. Bovendien kan je er ook energie mee opslaan. Poly, een lage relaxstoel met een ruime armsteun die het gebruik van een laptop of tablet faciliteert, werd door Michaël Kruijne in opdracht van Drisag ontworpen vanuit een circulaire gedachte.
Circulair zonder link met circulair bouwen
En dan zijn er nog enkele producten en projecten bij de geselecteerde laureaten die niet meteen een link hebben met circulair bouwen, maar wel passen binnen de circulaire economie. In de categorie Environment zijn dat de Fairbuds XL, voor Fairphone ontworpen door Studio Dott, en nADA, van designbureau ACE Packaging. Fairbuds XL is een modulaire, duurzame hoofdtelefoon met ruisonderdrukking die ontworpen is om levenslang mee te gaan. Zo kan je alle onderdelen eenvoudig vervangen indien nodig, van de hoofdband en kussens tot de audio-onderdelen. De hoofdtelefoon is daarnaast gemaakt van gerecycleerde materialen. NADA is dan weer een 100% papieren zak met vensterzone die volledig recycleerbaar is. Doordat de volledige zak uit één materiaal bestaat, kan de eindgebruiker geen recyclagefouten maken.
In de categorie Consumer gaat het om Robi, een modulaire oplossing voor onder de gootsteen die leidingwater filtert. Achilles Design ontwierp de oplossing in opdracht van Robinetto, een onderneming die de afvalberg en de CO2-voetafdruk die veroorzaakt wordt door verpakking, distributie, transport en het gebruik van water in flessen wil reduceren.
Tucumã, in de categorie Crafts, zijn sculpturen ontworpen door Atelier Balancê. De kunst wordt gemaakt volgens Braziliaanse vlechttechnieken en met afgedankte touwen uit wijngaarden.
In de categorie Design Research ten slotte, is Nanto een van de geselecteerde projecten. Nanto is de naam van ontwerpend onderzoek door Casper Van Herzele naar de concrete uitwerking van digitale productpaspoorten in de kledingindustrie. Nanto vormt zo een stap naar een duurzame en circulaire mode-industrie
Breng je stem uit
Op deze website kan je alle 27 laureaten ontdekken en, tot en met 15 december, stemmen op het project of product dat volgens jou de Public Gold Award verdient.
Binnenkort kan je je op dezelfde website inschrijven voor de uitreiking van de Henry van de Velde Awards 2024, die plaatsvindt op dinsdag 23 januari 2024 in Bozar in Brussel.