Optigrün lanceert met WRB170 nieuwe circulaire waterretentiebox

Met de WRB170 lanceert Optigrün, uitvinder van het retentiedaksysteem, een nieuwe waterretentiebox met een retentievolume van 161 liter per vierkante meter. De nieuwe oplossing dient niet alleen een circulair doel – het tijdelijk opslaan of vertraagd afvoeren van regenwater –, ze is ook nog eens circulair op het vlak van gebruikte materialen. De WRB170 bestaat immers voor de volle 100% uit gerecycleerde polypropyleen (PP). Optigrün blijft daarmee zijn filosofie trouw: geen nieuwe grondstoffen in het productieproces brengen.

"België staat op de 23ste plaats op de lijst van landen met waterschaarste", vertelt Geert de Bruijne, product- en systeemmanager bij Optigrün. "De komende jaren wordt water dan ook een van de meest schaarse grondstoffen waar we over zullen beschikken. Zaak dus om nu al vooruit te denken en het hemelwater niet meer gewoon via de riolering te laten weglopen, maar het vast te houden daar waar het terechtkomt: op het dak. We hebben nu eenmaal miljoenen vierkante meters plat dak die er nog altijd ongebruikt bijliggen. En daar komen jaarlijks nog miljoenen vierkante meters bij. Als uitvinder van het rententiedak hebben we er bij Optigrün altijd naar gestreefd om water op het dak te bufferen en daar gaan we nu, met de lancering van de WRB170, nog een stapje verder in."


170 mm hoog

De nieuwste waterrentiebox van Optigrün, een krat van 170 mm hoog, heeft een retentievolume van 161 liter per vierkante meter. De Bruijne: "De capillaire bruggen zorgen voor een perfecte overdracht van het gebufferde water naar het substraat in het groendak of de daktuin. Daarnaast kan de WRB170 ook voor andere doeleinden worden gebruikt: de drukvastheid van zo'n 800 kN per vierkante meter zorgt ervoor dat berijdbaarheid, ook door vrachtwagens, geen enkel probleem stelt."


Pioniersrol

Met die nieuwste waterretentiebox bevestigt Optigrün nog maar eens zijn reputatie van pionier op het vlak van circulaire groendaken. "De box bestaat voor 100% uit PP-recyclaat. Met andere woorden: dit retentiekrat wordt gemaakt uit onder andere de plasticsoep in de oceaan. Élk product dat Optigrün op de markt brengt, bestaat trouwens voor de volle 100% uit gerecycleerd materiaal. Voor zowel de beschermingsmatten, de filterdoeken, de drainageplaten als de retentieboxen geldt dat er geen nieuwe grondstoffen in het productieproces worden gebracht."

"Zo zorgen we ervoor dat er minder zwerfplastic in het milieu terechtkomt én doen we aan upcycling, want onze producten hebben een technische levensduur van minstens 50 jaar. Na die levensduur kan elk Optigrün-product bovendien oneindig gerecycleerd worden, waardoor wij kunnen garanderen dat onze oplossingen nooit meer in de plasticsoep terecht gaan komen, 100% circulair zijn en zo bijdragen aan natuurinclusief en klimaatneutraal bouwen", besluit de Bruijne.

Deel dit artikel:

Onze partners