OSK-AR architecten uit Dilbeek nam onlangs zijn intrek in een voormalig postsorteercentrum dat het zelf herbestemde tot nieuwe werkplek. Multifunctioneel inzetbare ruimtes, demonteerbare overlegboxen en bureaus en een verharde buitenruimte met ter plaatse gerecupereerde klinkers zijn slechts enkele van de elementen die het project tot een mooi voorbeeld van circulair bouwen maken. Michiel De Saedeleer nam met Studie-M de nodige studies voor zijn rekening.
Het voormalige postsorteercentrum langs de Baron de Vironlaan in het centrum van Dilbeek werd volledig gestript om na een functiewijziging te voorzien in onder andere open werklandschappen, een maquetteatelier, een expositieruimte en vergader- en overlegboxen. Alle ruimtes werden ontworpen en ingericht om multifunctioneel gebruik en spontane ontmoetingen en samenwerkingsmomenten te stimuleren.
OSK-AR architecten schonk zichzelf ook werkplekken in openlucht. Daartoe werd het binnengebied dat tot voor kort een verwaarloosd semi-industrieel tafereel was, volledig heraangelegd zodat het zitmeubilair baadt in een groene oase van nieuwe bomen en hoge grassen.
Door voor zijn nieuwe kantoor te kiezen voor de herbestemming van een bestaand gebouw en de benodigde aanpassingen zo minimaal mogelijk te houden – bestaande gevelopeningen, trappen en sheddaken, waarvan de isolatie wel werd verbeterd met een duurzaam isolatiepakket erbovenop, bleven bijvoorbeeld behouden – en door ruimtes multifunctioneel te ontwerpen, geeft OSK-AR architecten een krachtig signaal dat het gelooft dat circulair bouwen de toekomst is.
Lichte binnenwanden
Maar het project is om nog veel meer redenen circulair. Zo werden de overlegboxen – uitgevoerd in staal door Stiel Atelier – en de op maat gemaakte bureaus bijvoorbeeld volledig demonteerbaar ontworpen. Door te werken met lichte binnenwanden is ook de configuratie van de ruimtes geen vaststaand gegeven.
Daarnaast koos OSK-AR architecten daar waar het kon ook voor circulaire materialen. Zo maakte het doorgedreven gebruik van Europees en waar mogelijk lokaal hout voor het meubilair en het binnen- en buitenschrijnwerk en zijn de toegepaste isolatiematerialen milieuvriendelijk. De betonvloer op volle grond werd behouden en uitgerust met een nieuw duurzaam vloerpakket. In situ gerecupereerde klinkers werden dan weer gebruikt voor de buitenaanleg.
Aanpasbare technieken
De technieken werden ontworpen in functie van de multifunctionaliteit van de ruimtes. Ze zijn modulair en eenvoudig bereikbaar en daardoor zijn ze niet alleen makkelijk uit te breiden en aan te passen, maar ook eenvoudig te vervangen en te recupereren.
De sheddaken werden uitgerust met zonnepanelen en hebben opengaande vleugels om natuurlijke nachtkoeling mogelijk te maken.
Evenwichtsoefening
De evenwichtsoefening tussen enerzijds het voorzien in eigentijdse werkplekken uitgerust met alle mogelijke comfort en anderzijds het bewaren van de karakteristieke industriële uitstraling van het gebouw – voornamelijk door de shaddaken en de I-liggers – was volgens OSK-AR architecten de grootste uitdaging in het project. De bestaande structuur werd minutieus gemodelleerd en geanalyseerd zodat de architecten met een minimum aan intelligente ingrepen en toevoegingen hun doel, een aangename én duurzame werkplek, konden bereiken.
Daarnaast was het volgens het bureau ook geen evidentie om de werken tijdig rond te krijgen en de verhuis van inboedel en medewerkers op het geplande tijdsstip te laten doorgaan.
"Hoge graad van integrale duurzaamheid"
OSK-AR architecten is terecht fier op zijn nieuwe werkplek, die het zelf omschrijft als "een prikkelende en ruime werkplek met een hoge graad van integrale duurzaamheid, waar medewerkers zich thuis voelen en waar het industriële verleden van het gebouw nog voelbaar is."
De werken voor de realisatie van het nieuwe kantoor van OSK-AR architecten begonnen in februari 2021 en duurden exact een jaar. De Meuter stond in voor de nodige afbraakwerken, Rafael Toetgaert voerde de ruwbouwwerken uit.