Oude hoeve circulair gerenoveerd tot gezinswoning (Objekt Architecten)

Een oude hoeve in Ninove die de laatste jaren dienstdeed als vakantiewoning werd recent verbouwd tot een stijlvolle gezinswoning. Voor het renovatieontwerp zorgde Objekt Architecten uit Aalst, dat daarin op vraag van de bouwheer tal van principes van circulair en ecologisch bouwen integreerde. Het resultaat is een kalkhennepwoning volgens het box-in-boxprincipe met een een dak geïsoleerd met cellulosevlokken, die geklimatiseerd wordt met een geothermische warmtepomp.

Eigenaars Frauke en Joachim stapten initieel naar Objekt Architecten met de bedoeling hun vorige woning te renoveren. Ze hadden immers jaren gezocht naar een pand in Ninove dat meer stilte en ruimte bood, grote troeven voor het atelier van Frauke, die professioneel keramiste is, maar het niet gevonden. Een week na hun eerste afspraak stootten ze dan toch op de oude hoeve op het hoogste punt van Ninove. De opdracht voor Objekt Architecten was vervolgens klaar en duidelijk: het oude pand moest een ecologische gezinswoning worden.


Geprefabriceerde en ter plaatste gestorte kalkhennep

De nieuwe woning, gerealiseerd door PUUR Bouwen en Giant Projects, is er een volgens het box-in-boxprincipe. Ze staat als het ware los van de buitengevel. Voor de muren werd gebruikgemaakt van kalhennep. De oude muren kregen een frame waarin kalkhennep werd gestort. De kalkhennemuren van het nieuwe volume dat de oorspronkelijke achterbouw verving, kwamen dan weer geprefabriceerd uit de fabriek.

Het nieuwe volume werd volledig bekleed met zwarte pannen die mooi passen bij de gevelsteen van de oude hoeve. Het buitenschrijnwerk, geplaatst door het Zonhoofse Mondian, is van Oostenrijkse makelij en bestaat net als de keukenkasten en het parket in de woning uit larikshout, wat mooi aansluit bij de leempleister. Aan de buitenkant kreeg het schrijnwerk een gitzwarte aluminium afwerking, passend bij de gevelbekleding van het nieuwe volume.


Leem- en kalkpleister

De gezinswoning die onder meer vier slaapkamers, een keramiekatelier en een open keuken herbergt, is niet enkel circulair en ecologisch omwille van de gebruikte kalkhennep. Zo werden de muren binnenin afgewerkt met leempleister. In de badkamer gaat het om waterafstotende kalkpleister, zogenaamde tadelakt. Het dak is dan weer geïsoleerd met cellulosevlakken of gerecycleerd papier. De draagvloeren werden voorzien in zichtbaar blijvend hout. Voor de klimaathuishouding zorgt een geothermische warmtepomp.

Frauke en Joachim kozen ook bewust voor een watertank van 15.000 liter in plaats van de gangbare 10.000 liter en voor drievoudig glas in plaats van voor het vereiste dubbelglas. Keuzes die doorwogen in het budget, maar wel een pak ecologischer zijn.

Een ecologische keuze die het uiteindelijk niet haalde, was een fundering uit glasgranulaat. Omdat dat in België amper gedaan wordt, moesten Objekt Architecten en de bouwheer dat idee laten varen.


Geen onnodige verharding

Het perceel van 4.500 m² waarop de woning werd gebouwd werd ook niet onnodig verhard. Zo zijn de parkeerplaatsen afgewerkt met een grindgazon en lijken de trappen naar de voordeur en het atelier te zweven over de bijenvriendelijke voortuin. De rest van de tuin is natuurlijk gehouden en zal samen met de bewoners mee evolueren. Intussen installeerde Frauke en Joachim reeds een buitenbad en kreeg de tuin ook al een fruitplukdoolhof. De vele bomen in de tuin, waaronder een prachtige treurwilg, werpen heel wat schaduw op de woning. In die mate zelfs, dat de geplande zonnepanelen niet op het dak kunnen komen, maar ergens in de tuin zullen moeten worden geïnstalleerd.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage