Paalfundering maakt bio-ecologische woning verplaatsbaar (POLYGOON Architectuur)

POLYGOON Architectuur ontwierp voor een koppel dat droomde van een compacte vakantiewoning in de bossen rond Brasschaat een bio-ecologische houtskeletwoning die opgaat in de groene omgeving. Dankzij een paalfundering is de compacte woning in haar geheel verplaatsbaar.

De woning ligt in een zone die bestemd is voor weekendverblijven en is volledig omgeven door de natuur. Omdat de opdrachtgevers de impact van hun vakantiewoning op de natuur zoveel mogelijk wilden beperken, ging POLYGOON Architectuur voor een constructie op elf palen. Het vakantiehuis lijkt daardoor een halve meter boven de grond te zweven. Duurzame bijkomstigheid van die ontwerpkeuze is dat de woning, met een grondoppervlakte van 65 vierkante meter, in haar geheel verplaatsbaar is.

Met een verdieping van 20 vierkante meter is het vakantiehuis in totaal 85 vierkante meter groot. Het heeft een vijfhoekige vorm, met beneden een centraal sanitair blok waarin de badkamer is ondergebracht. Voorts is het gelijkvloers volledig open. De vele uitzichten op de omliggende natuur vergroten er de ruimte. De mezzanine onder het lessenaarsdak herbergt een slaapkamer en een berging.

De houtskeletwoning bestaat uit voor de volle 100% uit bio-ecologische materialen. Zo werd de houten structuur bekleed met schorsplanken op houtvezelplaten en werd de binnenkant afgewerkt met osb-platen. De ramen zijn ook van hout en het dak bestaat uit houtvezelplaten met daarop vezelcementplaten als dakbedekking. De vloer werd net als het dak en de gevels geïsoleerd met houtvezelplaat. De eigenaars richtten de keuken en de badkamer bewust in met gerecupereerde materialen. Door te kiezen voor bio-ecologische materialen, is de woning niet alleen recycleerbaar, maar zelfs nagenoeg bioafbreekbaar.

En luchtwarmtepompboiler warmt het sanitair water op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier op door energie uit de lucht te halen. Door de doorgedreven isolatie volstaat een houtkachel om de woning te verwarmen.

Deel dit artikel:

Onze partners