Parkeerdaktegels krijgen nieuw leven op sedumteeltlocatie

Afgelopen zomer is de laatste hand gelegd aan de grootscheepse renovatie van het parkeerdak op Wijnegem Shopping Center. Dankzij het hergebruik van isolatiemateriaal en een flink aantal tegels is dit deels op circulaire wijze gebeurd. Ook buiten het project om, bleek het mogelijk om de 25 jaar oude parkeerdaktegels een nieuw leven te geven. Dakfabrikant Zoontjens werkte mee aan dit unieke project.

 

Het parkeerdak in Wijnegem was aangelegd in 1992. Door de jaren heen zijn auto's zwaarder geworden en is het winkelcentrum drukker geworden. De meeste parkeerdaktegels op het dak bleken nog in prima staat, maar niet meer geschikt voor die intensieve belasting.

Daarom is er besloten om het dak te vernieuwen en daarbij tegels te hergebruiken op plekken waar minder verkeer komt en tegels op te slaan, voor eventuele herstelwerkzaamheden op dit dak of andere daken. Een ander deel van de tegels heeft intussen een nieuw leven gekregen op de sedumteeltlocatie van Greenmakers in Haaren.

Mark Blaakman, mede-eigenaar van Greenmakers, legt uit: "Wij bieden duurzame materialen voor extensieve en intensieve groendaksystemen. Denk hierbij aan pluggen, sedumcassettes en sedummatten. Die telen we zelf op verschillende locaties. Begin dit jaar hebben we een plan gemaakt om onze teeltlocaties te optimaliseren en zo efficiënt mogelijk in te richten. Bij onze nieuw ingerichte sedummatlocatie gebruiken we een verharding tussen de velden, zodat we er met kleine loaders overheen kunnen. Zo kunnen we het materiaal waarmee we de matten produceren eenvoudig aanleveren. En als de matten gereed zijn, gebruiken we de paden voor het transport."

 

Circulaire economie

Mark vertelt waarom zij bewust kiezen voor gebruikte tegels: "Binnen ons bedrijf hergebruiken we veel materialen. In het substraat waarop we de sedummatten verbouwen, zitten bijvoorbeeld reststromen verwerkt. Meewerken aan de circulaire economie vinden we heel belangrijk. Het zit in het DNA van ons bedrijf en dat willen we zo ver mogelijk doorvoeren. Onze paden aanleggen met gebruikte tegels uit andere toepassingen, past hier dus helemaal in. Door samen te werken met Zoontjens konden we dit realiseren."

"Van het parkeerdak in Wijnegem hebben wij de tegels met belijning afgenomen. Deze konden op het dak niet meer gebruikt worden, maar doen bij ons prima dienst. In totaal ligt er een pad van 4 tegels breed en zo'n 200 meter lang. Door de lijnen op de tegels zie je duidelijk dat ze gebruikt zijn en maak je je circulaire ambities letterlijk zichtbaar."

Deel dit artikel:

Onze partners