Pascal Musch (MUSCH-EUM): “Gelabeld hout is ingeburgerd in de bouwwereld”

Steeds meer trekt de bouwsector de kaart van gelabeld hout. Zowel opdrachtgever als uitvoerder spelen hier een belangrijke rol in. Zo ook in Bever, een kleine gemeente in een uithoek van het Pajottenland, in een project dat er kwam na openbare aanbesteding. Architect Pascal Musch van het bureau MUSCH-EUM tekende er een sociale woning uit met drie units. Het hout, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, draagt het PEFC-label*.

Steeds vaker zijn hout en houtproducten beschikbaar met het PEFC-label. Almaar meer houtbedrijven zetten de stap naar PEFC-certificering en ook bosbeheerders doen dat steeds vaker. Voor de bouwsector is er dus geen enkele reden meer om niet voor gelabeld hout te kiezen. “Het PEFC-gelabelde hout maakt voor mij deel uit van het volledige ecologische plaatje van de houtskeletbouw, waarbij ik ook kies voor een houtwolisolatieplaat en een dampopen structuur opgevuld met cellulosevlokken”, vertelt architect Pascal Musch van het bureau MUSCH-EUM.

Dat architectenbureau heeft de opdracht voor de bouw van drie sociale appartementen voor het OCMW van Bever binnengehaald. Het project kan rekenen op subsidies van VLAB-INVEST en het ontwerp werd gekozen na een wedstrijd. “Het gebouw op de site waarop de drie woonunits komen, stond al lang leeg en wordt afgebroken. Op de gevel was een heks te zien, een verwijzing naar de heksenvereniging De Markrallen die hier enige tijd haar intrek nam. Bij de nieuwbouw benutten we de volledige site, die geprangd zit tussen de gewestweg en een steegje. In mijn ontwerp heb ik gebruik gemaakt van het steegje om een veilige toegang tot de gebouwen te voorzien”, legt architect Pascal Musch uit.


Thermowood

“Elk van de drie woonunits beschikt over een terras. De inkomzone, fietsenberging en extra bergruimte zijn gemeenschappelijk voorzien. Ik heb ervoor gekozen om zowel de inkom als de fietsenberging open te laten, zodat de lucht er vrij spel heeft. Bij de bekleding speel ik met sierpleister en hout. Ik gebruik grijze sierpleister als verwijzing naar het gebouw dat er tot voor kort stond en de houten bekleding bestaat uit latjes in Thermowood.”

“Ik heb enige tijd geleden voor mijn projecten bewust de omschakeling van cederhout naar Thermowood gemaakt. Thermowood is een milieuvriendelijk alternatief voor dat tropisch hardhout omdat het hout afkomstig is van naaldbomen uit duurzaam beheerde Europese bossen”, vertelt de architect. "Van nature is dat soort hout niet duurzaam en dus ongeschikt voor buitengebruik. Maar door het hout langdurig te verhitten in een speciale oven verandert de structuur en duurzaamheid ervan en wordt het een volwaardig alternatief voor cederhout."


Houtskeletbouw

Het project wordt grotendeels opgetrokken in houtskelet. “Enkel onderaan heb ik gebruik gemaakt van een betonnen structuur”, aldus Musch. “Uiteraard heb ik voor de houtskeletstructuur ook gekozen voor PEFC-gelabeld hout."

Volgens Musch is het als architect niet moeilijk om PEFC-gelabeld hout te vinden. “Het is bij mij een automatisme geworden om altijd gelabeld hout te vragen, uit ecologische interesse en uit liefde voor de planeet. Gelabeld hout is goed ingeburgerd en daardoor vlot beschikbaar."

De keuze voor hout komt ook voort uit de filosofie van MUSCH-EUM, waarin veel waarde wordt gehecht aan kleuren en (gevel)materialen. Musch: "Een woning is niet zomaar vier muren om je heen. Het is een derde huid, waar je je thuis moet voelen, en waar je voldoende nieuwe prikkels moet krijgen. Het is een plek waar je je geborgen moet voelen en tot rust kan komen, maar ook een plek waar je voortdurend op ontdekking kan gaan, waar je inspiratie kan opdoen. Die filosofie zet MUSCH-EUM om in een moderne architectuur met compacte en strakke sculpturale uitgesproken volumes, meestal met een combinatie van verschillende kleuren en/of (gevel)materialen. Die vormgeving wordt ook doorgetrokken in het interieur”, besluit hij.


PEFC voorschrijven: stap voor stap

Voor wie PEFC wil voorschrijven heeft het internationale label nog enkele belangrijke tips. Die luiden als volgt:

  1. bekijk het aanbod: PEFC is het grootste boscertificatiesysteem ter wereld wat oppervlakte betreft. Dit heeft tot gevolg dat er heel wat PEFC-hout op de markt is;
  2. het juiste hout voor de toepassing: door geen specifieke houtsoort voor te schrijven, maar wel de prestaties waaraan die moet voldoen, wordt het gemakkelijker een geschikte leverancier te vinden;
  3. werk met PEFC-gecertificeerde bedrijven: enkel bedrijven die zelf beschikken over een PEFC chain of Custody-certificaat kunnen je de garantie bieden dat ze PEFC-hout leveren;
  4. leg je eisen meteen op tafel: maak direct duidelijk dat je gelabeld hout wil voor de bouwtoepassing. Zo komt niemand bij het bouwproces voor verrassingen te staan;
  5. controleer de facturen: ce producten dienen op een correcte manier als PEFC-gefactureerd te worden;
  6. communiceren: tijdens het bouwproces of bij oplevering is het goed in de kijker te zetten dat het bouwwerk PEFC-gelabeld hout bevat. Zo trekt u nieuwe klanten aan die een architect willen met ervaring in duurzame bouwprojecten.

PEFC is een internationaal label dat de garantie biedt dat de houtvezels van een product afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen. Hout dat PEFC-gecertificeerd is, vind je ook in grote hoeveelheden in de ons omringende landen. 90% van de gecertificeerde bossen in België en de buurlanden zijn gecertificeerd onder het PEFC-label. Wie zijn steentje wil bijdragen tot circulaire én lokale economie kan dus opteren voor hout met een PEFC-label. Bedrijven die PEFC-gelabeld hout verhandelen en dus zelf PEFC-gecertificeerd zijn, vind je op www.pefc.be (Belgische bedrijven) en www.pefc.org (internationale bedrijven).

Wil je graag meer weten over certificering en gelabeld hout? Neem dan contact op met PEFC Belgium via info@pefc.be of neem en kijkje op www.pefc.be.

Deel dit artikel:

Onze partners