Aan de Vilvoordsesteenweg in Neder-over-Heembeek opende Net Brussel zopas Recypark Buda, een nieuw recyclagepark dat het oude vervangt. Het park bestaat naast verharding voor het af- en aanrijden van vrachtwagens uit een halfopen afvalsorteerhal en een kantoorgebouw. Zowel de hal als het kantoorgebouw werden ontworpen door evr architecten en Atelier 229 architectes en kenmerken zich door hun houten structuur. Daarvoor werd hout gebruikt uit lokale bossen met een PEFC-certificaat, zo’n 1.000 m³ in totaal.
Buda, met een totale oppervlakte van 31.000 m², staat symbool voor de herpositionering van Net Brussel als centrale schakel in de Brusselse circulaire economie en geldt als dé referentie voor toekomstige (ver)bouwprojecten van de paragewestelijke instelling. Het project straalt de kernwoorden duurzaam, milieuvriendelijk en circulair uit. Dat hoeft niet te verbazen als je weet dat het in 2019 laureaat was van be.exemplary, een projectoproep waarmee het Brusselse stadsbestuur voorbeeldige (ver)bouwprojecten op haar grondgebied een financieel duwtje in de rug wil geven.
Naast een duurzaam energetisch plaatje, met onder meer een warmtekrachtkoppelingssysteem, fotovoltaïsche panelen, regenwatertanks en een waterbekkensysteem, lag ook voor de gekozen materialen de focus op duurzaamheid. Zo kregen dus zowel het kantoorgebouw – met uitzondering van een centrale betonnen kern – als de afvalsorteerhal een structuur van hout uit lokale PEFC-gecertificeerde bossen. Voor de gevels en vloeren van het kantoorgebouw werd hetzelfde hout gebruikt. Buda was zo in totaal goed voor 1.000 m³ aan PEFC-gecertificeerd hout.
"Duurzaam bouwen is een kans"
“Duurzame ontwikkeling wordt vaak gezien als belemmering of als te duur, maar is eigenlijk een kans voor iedereen. Het kan synoniem zijn met verbeterde esthetiek en minder onderhoud. Dat bewijst dit project”, vertelt Adel Lassouli, persverantwoordelijke van Net Brussel. “Het PEFC-label garandeert dat het hout afkomstig is van bossen die op een sociaal en ecologisch duurzame manier worden beheerd en door de specifieke keuze voor hout uit lokale bossen stimuleerden we korte toeleveringsketens, wat ook duurzamer is.”
Vakwerkstructuur
“Dit gebouw is een schoolvoorbeeld van een duurzaam gebouw, omdat het in België werd ontworpen en vervaardigd werd met gecertificeerd hout uit ons land en uit Duitsland”, vult Frédéric Bertrand, directeur van het PEFC-gecertificeerde bedrijf StructureWood, aan. Zijn bedrijf was verantwoordelijk voor de studie, het ontwerp en de productie van alle houtconstructies in het project. “In onze fabriek in Marche-en-Famenne winnen we al ons afval terug in de vorm van pellets en wekken we onze energie op met behulp van zonnepanelen.”
“De afvalsorteerhal bestaat uit een vakwerkstructuur in verlijmd gelamineerd hout of BLC met douglassparpalen voor de buitenzijde”, legt hij uit. “De kantoorgebouwen zijn opgebouwd uit verlijmde gelamineerde paalbalken, CLT-vloeren en geïsoleerde houtskeletgevels. We hebben ervoor gezorgd dat alle verbindingen zo onzichtbaar mogelijk zijn.”
"Houtbouw biedt tal van Voordelen"
“Bouwen met hout heeft tal van voordelen. Door de droge constructie en prefabricage zijn er bijvoorbeeld minder handelingen nodig op de werf. Daarnaast heeft hout heeft goede brandwerende eigenschappen en kan je er zowat alle architectonische vormen mee creëren. Bouwen met hout staat ook gelijk aan koolstofarm en milieuvriendelijk bouwen. En tot slot: hout zorgt voor een aangename werk- en leefsfeer. Ook dat is wetenschappelijk bewezen”, besluit Frédéric Bertrand.
Heel binnenkort – later dan aanvankelijk gepland – opent Net Brussel ook in Anderlecht een nieuwe recyclagepark waarin hout de boventoon voert. Daarover brachten we eerder al dit artikel. Het is evenwel niet duidelijk of ook daar PEFC-hout werd gebruikt.