Peter Geysenbergh (SOPREMA): “6.000 ton bitumen per jaar recycleren is slechts het begin”

SOPREMA, wereldwijd expert in waterdichtings- en isolatieproducten, bouwt op dit moment in Grobbendonk een unieke installatie om bitumen, een van de materialen die het voor zijn producten gebruikt, te recycleren. De fabrikant zal er in eerste instantie minimaal 6.000 ton bitumen per jaar recycleren. “Maar we zullen dat minimum snel verhogen. Daar is de installatie op voorzien”, vertelde Peter Geysenbergh, sustainability manager Belux bij SOPREMA, in Planeet Circul’Air, een podcast van OVAM.

In Planeet Circul’Air heeft OVAM het over haar ambitie om Vlaanderen meer leefbaar en circulair te maken. In de eerste aflevering van seizoen 2 werd de rol van Vlaanderen in de circulaire economie onder de loep genomen, met onder meer aandacht voor innovatieve oplossingen die echt een verschil maken.

Een van de gasten was dus Peter Geysenbergh, sustainability manager Belux bij SOPREMA. Hij had het voornamelijk over de nieuwe recyclage-installatie voor bitumineus snij- en sloopafval die zijn broodheer op dit moment bouwt in Grobbendonk. Eerder brachten we op Circubuild al het nieuws dat de installatie minimaal 6.000 ton bitumen per jaar zal recycleren, maar in de podcast benadrukte Peter Geysenbergh dat het de bedoeling is dat minimum al op korte termijn te verhogen. “De installatie is immers schaalbaar. Ze is met andere woorden uitbreidbaar ontworpen en gebouwd”, klonk het.

De sustainability manager predikt in de podcast ook wel pragmatisme. “We moeten erover waken dat wetgeving die de productie van circulaire bouwmaterialen faciliteert nog steeds de techniciteit van de producten op één plaatst. Dat je dak niet lekt, je gevel geïsoleerd is en een gevelsteen blijft staan, moet nog altijd prioriteit nummer één zijn.”

Nog te gast in de podcast waren Raf Jansen, COO van Vandersanden, die kwam vertellen over de CO2-negatieve gevelsteen die zijn bedrijf ontwikkeld heeft, en Philippe Van de Velde van OVAM, die de beleidsinitiatieven van OVAM op het vlak van afval en recyclage kwam toelichten.

De podcast is te beluisteren via de gekende streamingkanalen.

Bron: OVAM

Deel dit artikel:

Onze partners