Pieter-Jan Declercq (Kömmerling): "Jaarlijks 850 miljoen kilo minder CO2 de lucht in dankzij onze raamprofielen"

Kömmerling, het gevestigde merk van de profine Group, is ervan overtuigd dat het met zijn raamprofielen een belangrijke rol te spelen heeft in het behalen van de klimaatdoelstellingen. "De ongeveer 15 miljoen ramen die jaarlijks van onze profielen worden gemaakt, verminderen de hoeveelheid CO2 die in de atmosfeer ontsnapt met zo'n 850 miljoen kilogram en voorkomen de vervuiling van 90.000 voetbalvelden aan bos", vertelt productverantwoordelijke Pieter-Jan Declercq. Met zijn ReFrame-lijn creëert Kömmerling zelfs een volledig gesloten materialencyclus.

"Ondanks alle klimaattoppen halen regeringen in de hele wereld de klimaatdoelstellingen niet", trapt Declercq een open deur in. "Moeten we wachten tot de politici het voor elkaar krijgen of moeten we zelf actie ondernemen? Wij denken het tweede."

"Stijgende temperaturen als gevolg van CO2-uitstoot zijn een van de grootste bedreigingen voor ons klimaat. De uitstoot van het klimaatschadelijke gas, dat ontstaat als gevolg van reacties bij de verbranding van fossiele brandstoffen, is in 2018 gestegen tot het recordniveau van 37,1 miljard ton. Ongeveer 40% van onze olie- en gasreserves wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen. Maar daar kunnen we zelf verandering in brengen. Moderne ramen zorgen voor een aanzienlijke vermindering van de energiebehoefte voor verwarming en zo dus voor een drastische vermindering van de hoeveelheid schadelijke broeikasgassen die in de lucht terechtkomen. En schonere lucht warmt minder snel op. Nieuwe ramen zijn met andere woorden de eerste en belangrijkste stap in thermische renovatieprojecten omdat ze de meest indrukwekkende onmiddellijke en meetbare resultaten opleveren."


300 miljoen liter minder stookolie nodig per jaar

De raamprofielen van Kömmerling voldoen aan de hoogste eisen op het vlak van warmte-isolatie. "De ongeveer 15 miljoen raamkaders die jaarlijks van onze profielen worden gemaakt, leiden tot een vermindering van het stookolieverbruik met 300 miljoen liter. De koolstofuitstoot ligt ongeveer 850 miljoen kilogram lager, waardoor de vervuiling van bossen met een oppervlakte gelijk aan 90.000 voetbalvelden wordt voorkomen. Met onze moderne ramen bespaar je dus niet alleen op verwarmingskosten, je helpt van de wereld ook een betere plek te maken."

De profielen van Kömmerling zijn echter nog op een andere manier duurzaam. Volgens Kömmerling is de eigen ReFrame-lijn zelfs de definitie van circulariteit in de bouwwereld, omdat de raam- en ook deurprofielen in die lijn gemaakt zijn uit 100% gerecycleerd pvc. Declercq: "Pvc-ramen en -deuren van Kömmerling worden, mede door hun hoogwaardige kwaliteit, na een lang leven opgehaald en naar ons teruggebracht. Wij bewerken die dan tot basismateriaal, zonder dat de hoogwaardige technische eigenschappen van het pvc verloren gaan. Van dat basismateriaal worden volledig nieuwe profielen ontwikkeld, die tot nieuwe ramen en deuren worden gemaakt. Zo creëert Kömmerling een volledig gesloten materialencyclus die honderden jaren meegaat. Pas na tien keer recycleren komt het pvc mogelijk niet meer in aanmerking om nog eens te recycleren. Onze ramen hebben een levensduur van zo'n 50 jaar en dus kunnen wij hetzelfde pvc 500 jaar lang gebruiken. Een Kiwa-convenant garandeert dat Kömmerling effectief recycleert en dus circulair onderneemt."

"Een ander feit dat de duurzaamheid van moderne ramen uit kunsstof ondersteunt, is dat 4% van de oliereserves in de wereld wordt gebruikt voor de productie van kunststoffen, maar slechts 1% van die 4% – een veertigduizendste van alle oliereserves ter wereld dus – voor rekening komt van PVC-U dat wordt gebruikt om ramen te maken", besluit Declercq.

Deel dit artikel:

Onze partners