Wat is de kostprijs van circulair bouwen? Dat was de centrale vraag in de laatste nieuwe architectura.be Podcast met als gasten Toon Possemiers (Cenergie), Jona Michiels (Groep Van Roey) en Joep Römgens (Schüco Benelux). De sprekers zijn het erover eens: circulair bouwen is duurder dan traditioneel bouwen als je kijkt naar de initiële kostprijs. Als je rekening houdt met de total cost of ownership of TCO kantelt de kostprijs volgens hen echter in het voordeel van circulair bouwen. De ervaringsdeskundigen leggen in de podcast uit waarom en gaan op zoek naar hoe de kostprijs van circulair bouwen nog gedrukt kan worden.
Toon Possemiers breekt in de podcast van onze zusterwebsite Architectura een lans voor het as a service-model. "In zo'n model heeft de fabrikant meer greep op de grondstoffen, waardoor hij die kan hergebruiken. Circulair, maar zo'n model wordt dan automatisch ook financieel interessanter." Het moet volgens de algemeen directeur van Cenergie echter wel goed toegepast worden. Nu worden er volgens Possemiers nog te veel producten als een dienst verkocht, zonder dat het finaal veel duurzamer is dan een standaard lineaire verkoop, omdat er bijvoorbeeld niets meer gebeurt met de producten wanneer ze worden teruggehaald aan het einde van het contract met de gebruiker.
Jona Michiels treedt hem bij en benadrukt ook dat als circulair bouwen echt aan zijn betaalbaarheid wil werken, de productiviteit moet verhogen. "En dat kan alleen door een bepaalde vorm van standaardisatie", is hij duidelijk.
De architectura.be Podcast over de kostprijs van circulair bouwen werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van de vier structurele podcastpartners van Architectura: Derbigum, Schüco, GYPROC Saint-Gobain en Jansen AG.