Met light + motion brengt het jonge Belgische designtechnologiemerk prado de eerste inbouwspot met onzichtbare bewegingssensor op de markt. Het Belgische bedrijf, opgericht door Thibault Renson, levert daarmee een primeur in de internationale designwereld. Door het samenvoegen van spot en sensor kunnen architecten met light + motion de ultieme vorm van rust creëren op het plafond. Bovendien bestaat het minimalistische ontwerp uit minder materiaal, wat dan weer een meerwaarde is voor de installateur. Extra mooi: prado’s innovatie is modulair en een interresante oplossing voor wie circulair wil (ver)bouwen, want de onderdelen kunnen los van elkaar worden vervangen én gerecycleerd.
Light + motion van prado is wereldwijd een primeur. De nieuwe autonome lichtarmatuur werd immers voorzien van een geïntegreerde, onzichtbare PIR-sensor en beantwoordt zo perfect aan de missie van het Belgische designtechnologiebedrijf, namelijk het maken van slimme combinaties die dankzij hun doordachte eenvoud op het vlak van technologie en design rust brengen op het plafond en bij uitbreiding ook in het hele huis.
De minimalistische en modulaire innovatie dient zowel architecten als installateurs. Het uitgepuurde ontwerp wordt standaard vervaardigd in aluminium, maar is ook verkrijgbaar in andere versies en afwerkingen, zoals messing. Door het samenvoegen van spot en sensor bestaat het nieuwste product van prado bovendien uit minder materiaal. De componenten kunnen los van elkaar worden vervangen, wat de levensduur van de armatuur ten goede zou moeten komen.
Niet op de vuilnisbelt
Dat laatste zorgt er meteen ook voor dat de onderdelen ook los van elkaar kunnen worden gerecycleerd, waardoor de gebruikte materialen in principe niet op de vuilnisbelt zullen belanden. De spot wordt ook zo geïnstalleerd dat hij perfect demonteerbaar is zonder schade aan te brengen aan de spot of het plafond. In die zin is light + motion een interessante verlichtingsoplossing voor wie met circulair bouwen aan de slag wil, ook al gaat het niet om een 100% circulaire oplossing. Zo is het aluminium waaruit de spot bestaat zelf niet gerecycleerd. Prado heeft voorlopig ook nog geen label dat de circulariteit van light + motion garandeert en de spots worden ook gewoon verkocht en zijn niet beschikbaar as a service.
Light + motion is eenvoudig te installeren (48V). Het relaiscontact zorgt bovendien voor een eenvoudige koppeling met een domotica- of ventilatiesysteem. De lichtsterkte gaat tot 800 lumen en dankzij de zogenaamde masterslavefunctie kunnen verschillende apparaten makkelijk aangesloten worden. De inbouwspot is zowel instelbaar op het vlak van tijd als van lichtgevoeligheid en bewegingsgevoeligheid (warmtemassa).
Dat eenvoud niet eenvoudig is, weet prado als geen ander. Aan het verregaande uitpuren van technologische ontwerpen tot eindproducten die pragmatisch, logisch en energievriendelijk zijn in gebruik, gaat steeds een intensieve periode van research & development en een zeer gedetailleerde uitwerking vooraf.
Twee jaar geleden kwam prado op de markt met light + ventilation, een eerste innovatieve en esthetische oplossing die ventilatie verbergt in architecturale verlichting en zodoende rust op het plafond brengt. Het bracht de wereld van licht en ventilatie samen en creëerde zo een nieuwe productcategorie. Met de lancering van light + motion gaat het merk voort op hetzelfde elan. Prado distantieert zich van de smarthomebeweging en wil met de ultieme eenvoud in ontwerp en gebruik terug naar de essentie van ‘natuurlijk wonen’. Het Belgische designtechnologiebedrijf wil ook sterk blijven inzetten op de circulariteit van zijn producten.