CERAA en archipelago hebben in opdracht van OVAM een publicatie uitgebracht die opdrachtgevers voor nieuwe gebouwen praktische kapstokken biedt om hun project toekomst- of veranderingsgericht te maken.
Toekomst- of veranderingsgericht bouwen betekent dat de capaciteit voor verandering in het gebouw ingebouwd wordt. Op die manier kan een gebouw zich aanpassen aan de veranderende noden van de mensen die erin wonen of werken.
En toekomstgericht gebouw kan met andere woorden inspelen op maatschappelijke uitdagingen zoals bijvoorbeeld de vergrijzing, nood aan meer scholen of verduurzaming van de mobiliteit die nog verder toenemen. Een voorbeeld is een appartementsgebouw dat heel eenvoudig, dus zonder structurele ingrepen, kan worden omgevormd tot een complex van assistentiewoningen of een school of waarin van de parkeergarage gemakkelijk leefruimte kan worden gemaakt – mocht deelmobiliteit verder aan belang winnen.
Een toekomstgericht gebouw biedt ook een antwoord op ecologische uitdagingen: het voorkomt de bouw van nieuwe gebouwen en doet zo iets aan het probleem van de uitputting van grondstoffen en de open ruimte die steeds schaarser wordt. Ook op meer droogte en zon of net op meer regen door de opwarming van het klimaat, kan zo’n gebouw anticiperen.
Laagdrempelig
“Het doel van deze gids is een inleiding te geven tot toekomst- of veranderingsgericht bouwen”, klinkt het bij de initiatiefnemers OVAM, CERAA en archipelago, die elk op hun eigen manier ervaring hebben met het thema. “De gids is bewust laagdrempelig opgevat, zodat de algemene principes die we meegeven meteen door elke opdrachtgever van bij de start van een bouwproject in de praktijk kunnen worden toegepast.”
De gids telt 140 pagina’s en kan gedownload worden via deze link.