Raar maar Waar: een fietspad uit gerecycleerd plastic

Een fietspad uit gerecycleerd plastic. Sinds september vorig jaar is het realiteit in de Nederlandse gemeente Zwolle. Het 30 meter lange plastic fietspad bevat evenveel gerecycled plastic als 218.000 plastic bekertjes of 500.000 plastic flesdoppen. Raar maar waar.

De zogenaamde PlasticRoad bestaat uit een prefab, modulaire en holle wegconstructie gemaakt op basis van (gerecycled) kunststof. Door de prefab-productie, het lichte gewicht en de modulaire opbouw van de PlasticRoad is de aanleg en het onderhoud sneller, eenvoudiger en efficiënter uit te voeren ten opzichte van traditionele wegconstructies.

Het concept is ontwikkeld door KWS, een onderneming van VolkerWessels, Wavin en Total. De PlasticRoad is een volledig circulair product waarbij gerecycled kunststof wordt toegepast als grondstof. De PlasticRoad heeft een significant lagere CO2-footprint mede dankzij de langere levensduur en de daling van transportbewegingen ten opzichte van traditionele wegconstructies.


Holle constructie

De PlasticRoad beschikt over een holle ruimte die gebruikt kan worden als (tijdelijke) waterberging en daarmee wateroverlast voorkomt bij extreme neerslag. Daarnaast kan de holle ruimte gebruikt worden voor de doorvoer van kabels en leidingen, waardoor graafschades voorkomen kunnen worden. En er zijn tal van andere toepassingen denkbaar, denk aan het eenvoudig installeren van sensoren of het elektrisch opladen van voertuigen.

 

Deel dit artikel:

Onze partners