Frederik Verstraete uit Lokeren, fervent beoefenaar van de tegenwoordig zo populaire sport padel en werkzaam bij B&R Bouwgroep, kreeg op het padelveld het idee om gebruikte ballen te recycleren tot isolatiemateriaal. Zijn broodheer gaat nu testen of dat materiaal aan de geldende isolatie-eisen voldoet.
Het was tijdens een spelletje padel dat Frederik Verstraete plots bedacht dat padelballen ook nog nut kunnen hebben wanneer ze rijp zijn voor de vuilnisbak. "Ik zie padelballen na twee of drie keer verdwijnen in pmd-zakken omdat ze hun veerkracht verloren hebben", vertelde hij in een interview met Radio 2. "Maar die ballen zijn gemaakt van rubber en vilt en kunnen dus eigenlijk perfect een nieuw leven krijgen als isolatiemateriaal."
Hobby en beroep kwamen samen, want Verstraete werkt bij B&R Bouwgroep en houdt zich daar bezig met duurzame innovaties, onder meer op het vlak van akoestiek. "Die ballen recycleren past binnen het circulaire denken: padelclubs zijn hun bergen afval kwijt en wij kunnen ze een nieuw leven geven als isolatiemateriaal, dat bovendien ook nog eens los en dus omkeerbaar kan worden geplaatst."
Verstraete is nu van plan bij verschillende padelclubs een container te zetten om de ballen in te zamelen, te beginnen bij zijn eigen club in Temse. "Die containers halen we dan op, om de ballen erna te verpulveren tot akoestisch isolatiemateriaal."
Tussen twee verdiepingen
Het gaat niet zomaar om een wild idee. Sustalutions, de duurzaamheidscel van B&R Bouwgroep, heeft ook een concreet plan uitgewerkt. B&R Bouwgroep zal op een testsite in Arendonk, waar het bedrijf samen met het WTCB innovaties onderzoek, nagaan hoe dempend de verpulverde ballen precies werken. "Als ze het geluid tussen twee verdiepingen effectief reduceren – dat is de toepassing waar we aan denken – dan willen we zeker overwegen het isolatiemateriaal op de markt te brengen."
Verstraete heeft er het volste vertrouwen in dat dat zal gebeuren: "De ballen bestaan uit rubber en vilt, twee materialen die het summum zijn als het gaat over het opvangen van geluiden", maakt hij zich sterk. Als hij gelijk heeft, zou de bouwsector in zijn streven duurzamer te worden mee kunnen surfen op de populariteitsgolf die padel de laatste jaren zo kenmerkt. Vanuit bouwkundig standpunt zou het ook een mooi voorbeeld van upcycling zijn.
Volgens Verstraete zou het overigens ook perfect kunnen met tennisballen, die heel hard gelijken op paddelballen. Zo zou de impact van zijn idee nog een pak groter worden.
B&R Bouwgroep is met dit experiment overigens niet aan haar proefstuk toe. Het bedrijf plantte vanuit zijn drang om de bouwsector duurzamer te maken ook al velden vol met industriële hennep die tijdens zijn groei de bodem zuivert en waarvan de stengels na de oogst verwerkt worden tot isolatiemateriaal.