Raar maar Waar: zelfreplicerende baksteen die CO2 uit de lucht haalt

Ingenieurs van de universiteit van Colorado hebben een baksteen ontwikkeld die CO2 uit de lucht haalt en… zichzelf repliceert. Dat staat te lezen op de website van het World Economic Forum. Hoewel er nog verfijningen nodig zijn, zijn onderzoekers het erover eens dat de nieuwe techniek, die gebruikmaakt van fotosynthese en bacteriën, baanbrekend kan zijn in de zoektocht naar bouwmaterialen met minder milieu-impact.

Zand, gelatine, bacteriën en zonlicht, meer hadden de ingenieurs niet nodig om de zelfreplicerende baksteen, die bovendien CO2 uit de lucht trekt, te maken. De bacterie die ze gebruikten heet Synechococcus. Ze komt voor in plankton en gebruikt fotosynthese om energie op te wekken.

De bacterie wordt gecombineerd met zand en gelatine en vervolgens gedrenkt in warm, voedingsstofrijk zout water. Dankzij fotosynthese wordt vervolgens calciumcarbonaat, maar ook zuurstof en glucose, aangemaakt. Zelf calciumcarbonaat maken, is baanbrekend, aangezien we dan geen steengroeves meer nodig hebben. Calciumcarbonaat is een belangrijke grondstof voor onze bouwmaterialen, in het bijzonder cement. Veel voorkomende vormen van calciumcarbonaat, dat ongeveer 4% van onze aardkost uitmaakt, zijn onder meer marmer, kalksteen en krijt.

De cement- en baksteenproductie zijn zeer energie-intensieve processen die ook veel natuurlijke grondstoffen vereisen. Steengroeves worden gegraven en er zijn bijzonder hoge temperaturen nodig voor het afbakken van bakstenen. Sommige schattingen suggereren dat de baksteen- en cementproductie verantwoordelijk zou zijn voor 7 tot 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot.


Nieuwe stap

De zoektocht naar bouwstoffen met minder energie en minder koolstof wint daardoor aan kracht. In 2010 creëerden Duitse onderzoekers een nieuw bindmiddel dat het energieverbruik en de CO2-uitstoot van cementproductie vermindert. In de VS hebben onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) een methode voorgesteld voor het produceren van cement met behulp van elektrolyse in plaats van ovens om de benodigde chemische reacties te veroorzaken. De ingenieurs van de universiteit van Colorado zetten met het inschakelen van Synechococcus nu dus een nieuwe stap.

Concreet creëert de combinatie van zand en gelatine een soort zachte steen waarin de bacterie kan groeien en zich vermenigvuldigen, dankzij het warme zoute water en zonlicht. In één experiment werd een steen gevormd uit het nieuwe materiaal, in tweeën gebroken en opnieuw ondergedompeld in de zoutoplossing, waarna hij zichzelf herstelde en er een volledig bijpassende nieuwe helft groeide op de plaats waar de oude was geweest.

Het materiaal heeft natuurlijk (nog) beperkingen. Zo heeft de bacterie de juiste omstandigheden nodig om in te gedijen en er zijn ook vragen over de sterkte van het materiaal. We hoeven de ‘levende' baksteen dus nog niet meteen in massa in de winkelrekken te verwachten, maar dat hij een groot potentieel heeft, daar zijn heel wat onderzoekers het over eens.


Bron: weforum.org

Deel dit artikel:

Onze partners