ReBoSoOn: Reuse van Bouwmaterialen met toegevoegde waarde en Sociaal Ondernemen | circubuild.be

ReBoSoOn: Reuse van Bouwmaterialen met toegevoegde waarde en Sociaal Ondernemen

  •   22 feb 2021
  • Wouter Polspoel

ReBoSoOn is een van de twintig projecten die van start zijn gegaan naar aanleiding van de ESF-oproep Circulair werk(t)!. Het project, voluit Reuse van Bouwmaterialen met toegevoegde waarde en Sociaal Ondernemen, heeft tot doel een netwerk van geëngageerde Limburgse actoren uit te bouwen om de transitie naar een circulaire en meer sociale economie in de provincie Limburg te versnellen. ReBoSoOn focust daarbij op de bouwsector, waarin het wil bijdragen aan hergebruik van bouwmaterialen en meer sociaal ondernemen.

ReBoSoOn werd op gang getrokken door Bewel, Megarnie en BLIEBERG architects of a circular economy, die het project bestempelen als een circulaire hub. Samen met de firma Baldewijns, POM Limburg, Confederatie Bouw Limburg, PXL en Redactiebureau Palindroom zijn de initiatiefnemers inmiddels al gestart met de voorbereidingen.

ReBoSoOn wil bijdragen aan het reduceren van sloopafval in combinatie met meer sociaal ondernemerschap. Het wil met andere woorden kringlopen van bouwmaterialen sluiten en daartoe een netwerk van reguliere maar zeker ook van ondernemingen uit de sociale economie vormen. Een netwerk waarbij Limburgse bedrijven vervolgens kunnen aankloppen om samenwerkingen aan te gaan op het vlak van circulaire en sociale economie, met focus op hergebruik van bouwmaterialen.

De partners willen tijdens de looptijd van het project via een concrete case aantonen dat het anders kan, dat de focus bij bouwmaterialen kan verschoven worden van recyclage naar hergebruik, gekoppeld aan een haalbaar verdienmodel. Daarna willen ze de rol opnemen van ambassadeur en aannemers, ontwerpers, fabrikanten, publieke en private opdrachtgevers, maar ook particulieren stimuleren tot een blijvende gedragsverandering op het vlak van omgaan met bouwmaterialen.

Daarnaast willen ze tegen 2030 ook een positieve impact creëren op het vlak van tewerkstelling, bij Bewel, maar ook in de reguliere en sociale economie in het algemeen, gelinkt aan de hergebruik van bouwmaterialen. “We willen de circulaire economie versnellen door een duurzame samenwerking tussen alle stakeholders in de circulaire hub te creëren”, klinkt het.

Bedrijven en organisaties die mee willen werken aan het ambitieuze plan van ReBoSoOn, kunnen contact opnemen met Tom Ketels van Bewel (tom.ketels@bewel.be), Anne Froidement van Megarnie (anne@megarnie.be) of Kris Blykers van BLIEBERG (kris@blieberg.eu).  

Gerelateerde partners


Nieuwsoverzicht