Reuzenstap richting duurzamer beton

De groep Carmeuse nam onlangs op zijn site in Aisemont (Fosses-la-Ville, Namen) een nieuwe productie-eenheid voor kalksteenmeel in gebruik, de grootste in de Benelux. Na een proces van verschillende jaren verkreeg Carmeuse immers een ATG die betonproducenten toelaat om tot 20% cement te vervangen in cement-fillercombinaties en voor welomschreven milieuklassen. Naar verwachting zal de productie van beton door het vervangen van cement door kalksteenmeel de CO2-uitstoot in België jaarlijks met circa 130.000 ton reduceren.

De groep Carmeuse, waarvan de hoofdzetel gevestigd is in Louvain-la-Neuve, exploiteert meer dan negentig productiesites in twintig landen in West- en Oost-Europa, Noord- en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Azië en Afrika. De wereldwijde productie van Carmeuse, dat maar liefst 4.500 werknemers telt, is goed voor 9 miljoen ton kalk en 33 miljoen ton kalksteen en granulaten per jaar.


Nederland achterna

Carmeuse vroeg acht jaar geleden een technische goedkeuring (ATG) voor kalkmeel aan en doorliep vervolgens alle testprocedures met het product Calcitec CM uit de groeve in Moha (Wanze, Luik) en verschillende cementsoorten die in België geproduceerd worden.

De ATG voor kalkmeel kan bestempeld worden als revolutionair en uniek in de wereld, aangezien Calcitec CM tot 20% cement kan vervangen in goed gedefinieerde cement-fillercombinaties en milieuklassen. België is na Nederland het tweede land ter wereld dat over een technische goedkeuring beschikt voor een dergelijk concept. Naarmate er meer cement-fillercombinaties ontwikkeld worden, zullen er andere ATG’s volgen, wat de weg vrijmaakt voor betonvarianten voor nog meer milieuklassen en cementtypes.

Carmeuse nam onlangs dan ook een nieuwe productie-eenheid voor de vermaling van kalksteen in gebruik in de groeve van Aisemont, met een capaciteit van 450.000 ton per jaar. Dit om te kunnen blijven inspelen op de groeiende vraag van de betonsector. Christophe Denayer, marketingmanager bij Carmeuse: “Het gaat om een investering van 16,5 miljoen euro. Hiermee is Aisemont de grootste productie-eenheid in haar soort in de Benelux. Met een opslagcapaciteit van negen silo’s van 550 ton per stuk en een productiecapaciteit van 1.300 ton per dag zijn we nu in staat om al onze markten continu te bevoorraden.”


Significante bijdrage aan een CO2-neutraal Europa

Beton is verantwoordelijk voor circa 8% van de mondiale CO2-footprint. Het is dan ook een van de sectoren waarnaar met argusogen gekeken wordt in het streven naar een CO2-neutraal Europa tegen 2050. Christophe Denayer: “Volgens onze berekeningen kunnen de Belgische betonproducenten de CO2-footprint van hun producten met 15% verminderen door gebruik te maken van deze ATG en onze nieuwe productiecapaciteit in Aisemont. Dit zal resulteren in een jaarlijkse totale CO2-reductie van 130.000 ton.”


Bron: Grond/Weg/Waterbouw

Deel dit artikel:

Onze partners