Reynaers Aluminium lanceert praktische gids rond circulair bouwen met aluminium schrijnwerk

Op basis van eigen ervaringen ontwikkelde Reynaers Aluminium in samenwerking met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) een praktische gids rond circulair bouwen met aluminium schrijnwerk.

Wie begaan is met circulair bouwen kent de problemen die ten grondslag liggen aan dat nieuwe bouwprincipe: uit verschillende studies blijkt dat van alle industrieën de bouwindustrie één van de grootste impacten heeft op het milieu en het klimaat. De sector moet dan ook verduurzamen. Circulariteit is daarbij een centraal begrip. Reynaers Aluminium, dat al decennialang innovatie en duurzaamheid centraal stelt in zijn missie en waarden, weet dat en lanceert nu een praktische gids rond circulair bouwen met aluminium schrijnwerk


WiCO: Window of Circular Opportunity

De gids kadert binnen het onderzoeksproject Window of Circular Opportunity of kortweg WiCO. WiCO richt zich op het aanreiken van waardevolle richtlijnen en schrijnwerkoplossingen voor circulaire gebouwen. Het is een ambitieus project dat tot stand is gekomen in samenwerking met VITO en de VUB, met ondersteuning van Vlaanderen Circulair. Toen Reynaers Aluminium in 2019 de Green Deal Circulair Bouwen ondertekende, is de kiem van het WiCO-project ontstaan.

Het doel van de gids is om architecten, schrijnwerkers en bouwheren praktische handvatten aan te reiken om met aluminium producten circulaire bouwprojecten aan te vatten. Reynaers Aluminium deelt daarvoor er de ervaringen van partners in en hun visie op circulariteit op materiaalniveau, gebouwniveau en productniveau.

Er zijn momenteel heel wat mogelijkheden omtrent circulariteit in de aluminiumindustrie. De standaardisering van die circulaire technieken kan ervoor zorgen dat steeds meer bedrijven erop inzetten. Maar de beperkte return on investment van circulair bouwen vormt voor vele bedrijven vandaag de dag nog steeds een groot struikelblok. Daarom is de gids volgens Reynaers Aluminium in de eerste plaats een leidraad die de mogelijkheden van circulair bouwen duidt.


Duurzame oplossingen van Reynaers Aluminium

Reynaers Aluminium ziet binnen zijn eigen werking circulariteit ook in de toekomst als een hoeksteenbegrip. Het vult die circulariteit op verschillende manieren in, maar telkens met eenzelfde doel: het waardebehoud van producten, materialen en grondstoffen optimaliseren. Reynaers Aluminium werkt bijvoorbeeld met gerecycleerd en low-carbon aluminium en maakt gemaakt van duurzame energiebronnen. Reynaers Aluminium is ook al enkele jaren bezig met het verlagen van de CO2-uitstoot van het aluminium materiaal dat het zelf maakt.

De gids downloaden kan via deze link

Deel dit artikel:

Onze partners