ROBUUST geeft met circulair kantoor nieuwe invulling aan oude jutespinnerij

Getriggerd door de geschiedenis van het gebouw en zijn architecturale waarde, twijfelde ROBUUST achitectuur & onderzoek geen moment toen het in de zoektocht naar een bestaande ruimte voor zijn nieuwe kantoor enkele jaren geleden op twee casco-handelspanden stootte in de voormalige jutespinnerij en -twijnderij Filature du Rabot in Gent. Om beide troeven te respecteren, besloot het bureau zo weinig mogelijk interventies te doen en koos het, met een demonteerbaar houten volume, voor een modulaire en circulaire invulling.

Exact een eeuw, zo lang was Filature du Rabot actief op de site op de hoek van de Nieuwevaart en de Frans van Ryhovelaan in Gent. In 1999 ging de jutespinnerij- en twijnderij failliet, waarna de grond en gebouwen via de stad jaren later in handen van Ghelamco kwamen. De ontwikkelaar liet een groot deel van de gebouwen slopen om er een nieuwbouwproject met woningen en appartementen te realiseren. Wat wel overeind bleef, was een hoge schouw en het gebouw uit 1912 aan de Frans van Ryhovelaan waar destijds de kantoren waren ondergebracht. De kenmerkende gevel uit donkere bakstenen en het opschrift Filature du Rabot in witgeglazuurde baksteentjes werden door Ghelamco in ere hersteld. In het gebouw realiseerde de ontwikkelaar vijf lofts op de verdieping en vier casco-handelspanden op het gelijkvloers.


Charme behouden

ROBUUST achitectuur & onderzoek, dat zijn kantoor midden in de Gentse haven ontgroeid was en al een tijdje op zoek was naar een bestaande nieuwe locatie – het wilde absoluut geen nieuw gebouw realiseren –, twijfelde geen minuut toen de ruimtes in de commerciële plint in de verkoop gingen. Het kocht, getriggerd door de architecturale waarde en rijke historie van het gebouw, twee van de vier units om er een nieuwe thuisbasis voor zichzelf en zusterfirma signum+ architects van te maken. Om de troeven van het gebouw die hen zo aanspraken te respecteren, maar ook vanuit zijn integrale visie op duurzaamheid, besloot ROBUUST zo weinig mogelijk interventies te doen. De enige echt structurele ingreep die het doorvoerde, was het verplaatsen van de inkom van de voorzijde naar de zijkant van het gebouw. Maar ook die aanpassing paste in de filosofie om de charme van het oorspronkelijke gebouw te behouden. De plint aan de voorzijde van het gebouw loopt nu immers weer helemaal door, zoals ook vroeger het geval was.


Geprefabriceerd volume op een dag geplaatst

ROBUUST koos binnen voor een modulaire en circulaire invulling. Een houten volume met een grondoppervlakte van 60 m² met mezzanine werd vrij in de ruimte geplaatst. Zo werd extra plaats gecreëerd, goed voor twee vergaderzalen, een sanitaire kern, een kitchenette en een ruimte voor de printers en plotter. Om de ruimtes in het volume voldoende plafondhoogte te kunnen geven, besloot ROBUUST wel de betonvloer over die 60 m² te verlagen. Daarvoor werd 70 cm afgegraven. Het niveauverschil werd opgevangen met enkele treden. De vloer in het volume kreeg met terracottategels een natuurlijk uitzicht. Het legverband dat ROBUUST zelf ontwierp, verwijst naar het weven van jute.  

Hoewel het door de verborgen bevestigingen misschien niet zo lijkt, ontwierp ROBUUST het houten volume helemaal demonteerbaar zodat het ooit elders opnieuw kan worden ingezet. Om zo weinig mogelijk afval re creëren, werd de constructie ontworpen op de maat van de gebruikte multiplexplaten en met LVL-balken volgens een repetitief schema. Daartussen werd glas geplaatst dat verstevigd werd met een CLS-lat. Richting de archiefgang is het glas klaar, maar aan de kant van het kantoor is het gewapend, om het zicht te bufferen, maar ook omdat die look mooi aansluit bij het industriële karakter van het gebouw. Het houten volume werd volledig geprefabriceerd en op slechts een dag geplaatst.


Duurzame klimatisatie

Net als voor het volume en de vloer in de constructie, besloot ROBUUST voor de afwerking van zijn nieuwe kantoor zo veel mogelijke ecologische materialen te gebruiken, zoals hout, kurkisolatie en linoleum.

Het gebouw wordt duurzaam verwarmd en gekoeld met een lucht-waterwarmtepomp die gebruikmaakt van de lucht in de parkeergarage, waar het constant zo’n 10°C is. Met zijn locatie dicht bij het stadscentrum is ook de ligging van het nieuwe kantoor van ROBUUST duurzaam; de werknemers kunnen hun nieuwe werkplek gemakkelijk te voet of met de fiets bereiken.  

Classic Homes voerde de werken uit. ROBUUST zorgde niet enkel zelf voor het ontwerp van zijn nieuwe kantoor, maar ook voor de nodige studies.


Straks jouw werkplek?

In het nieuwe kantoor heeft ROBUUST overigens nog wat bureaustoelen te vullen. Het is meer bepaald nog op zoek naar een ingenieur duurzaamheid/technieken, een HR-medewerker/onthaalmedewerker, een projectarchitect met werfervaring en een Nederlandstalige stagiair (ir.) architect. Meer info over de vacatures en hoe je kan solliciteren lees je op de website van ROBUUST.

Deel dit artikel:

Onze partners