Rockfon sluit de kringloop met Rockcycle

In de transitie naar circulair bouwen staat het ene bedrijf al verder dan het andere. Rockfon, onderdeel van de ROCKWOOL Group, behoort absoluut tot de eerste groep. Enkele jaren geleden al richtte het bedrijf met Rockcycle een compleet eigen recyclagefabriek op. Daar herwerkt het gebruikte steenwolresten tot nieuwe briketten die opnieuw worden ingezet in het productieproces.

Voor de recyclagefabriek in het Nederlandse Roermond het levenslicht zag, scoorde Rockfon eigenlijk ook al niet slecht op het vlak van circulariteit. De reden schuilt vooral in het gebruik van rotswol als basis voor zijn plafondpanelen. De benodigde grondstof daarvoor is basalt en de jaarlijkse hoeveelheid die ROCKWOOL Group daarvan gebruikt, wordt door de aarde 38.000 keer opnieuw aangemaakt in datzelfde jaar. Door te kiezen voor rotswol en niet voor een schaarser alternatief, levert Rockfon dus een constructieve bijdrage aan de circulaire economie. 


"Logische stap"

Maar de quasi onuitputtelijkheid van basalt was dus geen reden voor ROCKWOOL Group om niet te streven naar een hogere vorm van circulair produceren. “De recyclingfabriek oprichten was een logische stap”, vertelt Ellen Hermans, marketingmanager Benelux. “Rotswol is immers volledig recycleerbaar. Het zou dus stom zijn gebruikte rotswol en rotswolresten niet terug te nemen.”


Samenwerking met Renewi

Concreet sloot Rockfon voor de inzameling van gebruikte plafondpanelen en andere producten van steenwol een samenwerking af met Renewi. “Dat bedrijf verzorgt de volledige administratie en logistieke afhandeling. Bedrijven die steenwolresten inleveren, betalen daarvoor een bijdrage als tegemoetkoming in de logistieke kosten, maar wij brengen geen extra kosten in rekening voor het verwerken van de steenwolresten. Zo maken we het laten recycleren van de producten aantrekkelijk en we zien dat dat loont, want er wordt al heel veel gebruikgemaakt van de dienst.”

Van de ingezamelde rotswol maakt Rockfon eerst nieuwe briketten. “Die worden vervolgens opnieuw gebruikt in het productieproces. Onze nieuwe producten bestaan voor tot wel 50% uit gerecycleerde materialen. Minder afval en vermindering van het aandeel primaire grondstoffen is het logische gevolg.” Die nieuwe producten zijn niet alleen plafondpanelen, want onder ROCKWOOL Group vallen naast Rockfon en zijn plafondplaten nog verschillende andere producten en merken, zoals isolatiemateriaal (ROCKWOOL) en gevelbekleding (Rockpanel). En de vezels van rotswol worden ook toegepast in verf, treinsporen en diverse andere producten (Lapinus).

Wie met rotswolresten zit en die graag aan tweede leven wil schenken, kan contact opnemen met Renewi. Het hoeft trouwens niet enkel om gebruikte Rockfon-panelen te gaan, alles producten die steenwol bevatten, zijn welkom.

Deel dit artikel:

Onze partners