Rondetafel: hoe kunnen we (de samenwerking bij) circulair bouwen stimuleren?

Circulair bouwen draait om het zo lang mogelijk in de kringloop houden van materialen en producten en in dat streven is een rol weggelegd voor elke schakel betrokken bij het productieproces van die producten en materialen. Tel daar nieuwe circulaire verdienmodellen en nieuwe marktspelers met innovatieve circulaire bouwoplossingen bij op en je weet dat (vakoverschrijdende) samenwerking een noodzakelijke voorwaarde is om het vernieuwende bouwprincipe echt levensvatbaar te maken. In een rondtafelgesprek op 8 maart in de gebouwen van Hogeschool Odisee in Aalst gaan Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) en de Vlaamse Confederatie Bouw – coronaproof – op zoek naar hoe die samenwerking kan worden gestimuleerd. Rik Neven, zaakvoerder van Circubuild, modereert de debatten.

Wat wordt er verwacht van elk lid binnen het bouwteam? Welke rol moet de architect en de aannemer op zich nemen? Hoe moeten zij samenwerken in een circulair project? Zijn er extra profielen noodzakelijk? In welke fase komt wie aan bod? Op dat soort vragen zal het panel trachten een antwoord te geven.

Voor het panelgesprek, dat kadert binnen het Netwerk voor Innovatieversnelling in de Bouw en gemodereerd wordt door Rik Neven, zaakvoerder van Circubuild, schuiven volgende deelnemers aan:

  • Jeroen Vrijders, hoofd Labo Duurzame en Circulaire Oplossingen bij het WTCB
  • Pieter D'haeseleer, architect bij BAST architects & engineers
  • Kris Blykers, architect bij BLIEBERG A.C.E.
  • Teun Depreeuw van aannemersbedrijf Ecoverbo
  • An Parewyck van aannemersbedrijf Industrial Construction Services, afdeling Bouw
  • Catherine Vangilbergen van ontwikkelaar Van Roey Vastgoed
  • Wim Debacker, Transition Researcher bij VITO

Naast het opwerpen van suggesties om samenwerking met als doel meer circulariteit in de bouwsector te stimuleren, zullen NAV, de VCB en het panel zich ook buigen over manieren om nog bruikbare bouwmaterialen die vrijkomen bij de afbraak van gebouwen systematisch een nieuw leven te geven.

Aansluitend op het panelgesprek kan je in de praktijk kennismaken met circulaire  bouwoplossingen, in een mobiele unit bestaande uit 45 maquettes waarin verschillende circulaire vloer-, dak- en gevelopbouwen gedemonstreerd worden die als alternatief kunnen dienen voor de courante praktijk. 


Maximaal aantal inschrijvingen reeds bereikt

Opgelet: het maximaal aantal inschrijvingen om het rondetafelgesprek bij te wonen, is reeds bereikt. Je kan jezelf wel op een wachtlijst plaatsen.

Het volledige programma raadplegen of jezelf op de wachtlijst plaatsen, kan via deze link.

Deel dit artikel:

Onze partners