S3architecten ontwerpt in thuisstad paalwoning met demonteerbare CLT-structuur

Bautonic, een familiebedrijf uit Boortmeerbeek dat zich focust op de ontwikkeling van residentiële projecten, start dit jaar met de realisatie van een unieke woning in Muizen, deelgemeente van Mechelen. S3architecten, uit dezelfde stad, ontwierp die helemaal circulair en schakelde VDB Engineering in om aan de hand van TOTEM materialen te selecteren met een zo laag mogelijke milieu-impact. Zo heeft de woning, gekenmerkt door een ovale vorm, een demonteerbare CLT-structuur en zal ze rusten op een paalfundering die het betongebruik nog verder beperkt.

Opvallend. Dat is het minste wat je kan zeggen van de nieuwbouwwoning die Bautonic weldra in Muizen realiseert naar een ontwerp van S3architecten. Door het feit dat ze circulair wordt gebouwd, met TOTEM als leidraad om de milieu-impact van de gekozen materialen zo veel als mogelijk te beperken, door haar ovale vorm, maar zeker ook door de betonnen paalfundering die ze krijgt.

Dat was volgens S3architecten en Bautonic zowel een esthetische, ideologische als functionele keuze. Esthetisch omdat ze de woning een zwevend karakter geeft, ideologisch omdat ze het betongebruik beperkt en de bodem zo minimaal vervuilt, en functioneel omdat het huis in overstromingsgevoelig gebied komt te liggen en de slanke palen, die de woning tot boven het maaiveld tillen, schade aan de woning bij overstromingen voorkomen.


Hout aan binnen- en buitenkant

Een paalfundering past ook meer binnen de filosofie van circulair bouwen dan een volledig betonnen fundering en de woning zelf is al helemaal circulair. Die krijgt immers een CLT-structuur die gedemonteerd kan worden dankzij omkeerbare verbindingen die bovendien in het zicht worden gelaten. Niet enkel de knooppunten, maar ook de CLT-balken zelf blijven zichtbaar in het interieur, wat zorgt voor een warme sfeer.

Ook de gevelafwerking in Thermowood wordt demonteerbaar geplaatst. De keuze voor Thermowood aangevuld met houten schrijnwerk moet de warme uitstraling van de woning ook aan de buitenkant voelbaar maken en bevordert een harmonieuze integratie van het huis in het landschap. Aan dat laatste draagt ook de organische en zachte ovale vorm van de woning bij, mogelijk gemaakt door enkele stalen kolommen in de kern van de woning waar de liggers in CLT in waaiervorm op toekomen.


Biogebaseerde materialen

Het gebruik van TOTEM leidde ertoe dat ook veel andere materialen naast het hout voor de structuur en het schrijnwerk biogebaseerd zijn. Zo is er in de vloeropbouw van de woning bijvoorbeeld geen PUR-isolatie terug te vinden, maar wel harde, biogebaseerde isolatieplaten.


Energiezuinig

De woning zal uitblinken in energiezuinigheid door geavanceerde installaties en slimme technieken, zoals een ventilatiesysteem van het type D dat beschikt over een passieve warmtewisselaar die warmteverlies helpt minimaliseren en dankzij grote ventilatiedebieten kan zorgen voor passieve nachtkoeling. Vloerverwarming in combinatie met ventiloconvectoren op lage temperatuur en een warmtepomp zorgen voor verwarming in de winter en koeling in de zomer.


Aandachtspunt

Een cruciaal aandachtspunt in het ontwerp voor de woning was het vermijden van oververhitting. VDB Engineering simuleerde daarom het zomercomfort aan de hand van een dynamische koellastberekening. Het inzicht in die resultaten leidde uiteindelijk tot kleinere raamopeningen en een luifel aan de zuidkant die de directe zonnewarmte beperken.

Kortom, de combinatie van circulaire bouwtechnieken en -materialen, slimme energieoplossingen en architectuur in harmonie met de omgeving garanderen de toekomstige bewoners van de opvallende nieuwbouwwoning een duurzame, toekomstbestendige woonst met een hoog comfort.

Wie die bewoners zullen zijn, is nog niet geweten. Bautonic stelt de woning binnenkort te koop. Wie meer info wenst, kan de ontwikkelaar contacteren. De contactgegevens en meer info over het project zijn hier te vinden.

Deel dit artikel:

Onze partners