Schrijf je in voor de eerste actiedag in 2022 van de Green Deal Circulair Bouwen

Op 15 maart gaat de eerste actiedag van 2022 van de Green Deal Circulair Bouwen (GDCB) door in het Virginie Lovelinggebouw in Gent. Eén lezing staat ook open voor niet-leden van de GDCB, die over de rol van lokale overheden in het versnellen van circulaire innovatie in de bebouwde omgeving, door Jeroen Poppe (VUB) en Eva Neefs en Jullie Poppe (Stad Mechelen). Inschrijven voor de actiedag of voor de genoemde workshop kan via de links in dit artikel.

De GDCB gaat zijn vierde en laatste jaar in. Vandaag maken 369 organisaties deel uit van het actieve netwerk. Elk van hen heeft één of meerdere circulaire stappen gezet in het bouwproces, met zowel successen als hindernissen. In het laatste jaar van de GDCB wil initiatiefnemer Vlaanderen Circulair ieders ervaring maximaal capteren en als hefboom gebruiken om circulair bouwen nog meer ingang te doen vinden in Vlaanderen. Daarom voorziet het tijdens de actiedag de mogelijkheid voor de GDCB-deelnemers hun verhaal te delen, via de gekende keynotes en parallelle sessies, maar ook in interviews en één-op-ééngesprekken met het GDCB-begeleidingsteam.

De vier actiedagen van 2022 richt Vlaanderen Circulair in volgens de belangrijkste rollen in het circulaire bouwproces: de opdrachtgever, de materiaalproducenten en leveranciers, de ontwerpers en architecten en de bouwbedrijven en aannemers. Begin 2023 volgt er een grote slotdag.


Online meevolgen niet mogelijk

De actiedag van 15 maart gaat in op de cruciale rol van de opdrachtgever in de realisatie van circulaire gebouwen. Online meevolgen is niet mogelijk. Rekening houdend met de COVID-19-maatregelen is Vlaanderen Circulair erop voorzien de actiedag alsnog een digitale uitvoering te geven, maar die kans lijkt gezien het steeds gunstiger ogend verloop van de pandemie gering.

Het programma op 15 maart ziet eruit als volgt:

 • 8.30 uur: ontvangst en netwerking met koffie;
 • 9 uur: introductie;
 • 9.10 uur: Philippe Van de Velde en Roos Servaes (OVAM) lichten het beleidsplan 'Op weg naar circulair bouwen, 2022-2030 toe en geven een preview van het actieprogramma Werkagenda Circulair Bouwen;
 • 9.30 uur: Eva Neefs en Jullie Poppe (Stad Mechelen) en Jeroen Poppe, onderzoeker circulair bouwen aan de VUB over de rol van lokale overheden in het versnellen van circulaire innovatie in de bebouwde omgeving. Deze lezing staat ook open voor niet-GDBC-leden;
 • 9.50 uur: Jonas Voorter, doctoraatsonderzoeker aan de faculteit Rechten van de UHasselt vertelt hoe je de circulaire bomen door het juridische bos blijft zien bij overheidsopdrachten;
 • 10.10 uur: Els Van Reeth van plek° interieur- en architectenbureau over de rol van private opdrachtgevers in het stimuleren van sociaal en circulair bouwen;
 • 10.30 uur: Q&A
 • 11.00 uur: pitches van pilootprojecten en wrap-up;
 • 11.30 uur: middagpauze en netwerkingmoment;
 • 13.15 uur: communities of practice en workshops;
 • 15 uur: pauze;
 • 15.15 uur: communities of practice en workshops;
 • 17 uur: einde.

Meer info raadplegen bij dat programma kan via deze link. Inschrijven voor de actiedag kan via deze link. Het inschrijvingsaantal staat nu op een kleine 50, terwijl Vlaanderen Circulair meer dan 200 deelnemers kan verwelkomen.

Niet-GDCB-leden die de workshop over de rol van lokale overheden in het versnellen van circulaire innovatie in de bebouwde omgeving willen bijwonen, om 9.30 uur, kunnen zich inschrijven via deze link.


Volgende actiedagen
 

GDCB-leden kunnen ook alvast de data van de volgende actiedagen in 2022 noteren. Ook dan staat telkens een bepaalde rol in het bouwproces centraal:

 • donderdag 2 juni 2022: de rol van de materiaalproducten en leveranciers
  in het Herman Teirlinck-gebouw in Brussel;
 • donderdag 6 oktober 2022: de rol van ontwerpers en architecten
  in het Provinciehuis Vlaams Brabant;
 • dinsdag 6 december 2022: de rol van bouwbedrijven en aannemers
  op nog te bepalen locatie.

Wil je ervaringen, uitdagingen en successen uit je pilootproject delen op één van de actiedagen? Aarzel dan niet om initiatiefnemer Vlaanderen Circulair te mailen via gdcb@vlaanderen-circulair.be.

Deel dit artikel:

Onze partners