Schrijf je in voor het slotevent van de Green Deal Circulair Bouwen op 16 februari

In congrescentrum Lamot in Mechelen vindt op 16 februari het feestelijke slotmoment van de Green Deal Circulair Bouwen (GDCB) plaats. Vier jaar lang timmerde dat lerend netwerk van meer dan 360 organisaties aan de transitie naar circulair bouwen, onder meer via uitwisseling van kennis en ervaringen op driemaandelijkse actiedagen, praktijkexperimenteren in 170 pilootprojecten en diepgaand onderzoek in een proeftuin. Ook niet-leden van de GDCB kunnen erbij zijn. Inschrijven is wel noodzakelijk.

Even terug naar begin 2019, wanneer het verhaal van de GDCB begint. Vlaanderen Circulair, OVAM en Embuild Vlaanderen (toen nog de Vlaamse Confederatie Bouw, red.) lanceren het initiatief om van circulair bouwen in Vlaanderen dagelijkse realiteit te maken. Wie de GDCB ondertekent, engageert zich om dat doel gedurende vier jaar mee te helpen realiseren. Uiteindelijk zullen meer dan 360 organisaties hun krabbel zetten. Ook Palindroom, het contenbureau achter Circubuild, doet dat. Met de belofte er structureel over te communiceren, de moderatie van enkele panelgesprekken voor zijn rekening te nemen en later dat jaar een website rond circulair bouwen te lanceren, Circubuild dus.

Samen doen en leren staan vier jaar lang centraal. De deelnemers startten pilootprojecten en brengen hun kennis en ervaring samen in een lerend netwerk. Ze testen tools, methodieken en nieuwe vormen van ketensamenwerking uit. Daarnaast werkt een onderzoeksgroep aan de zogenaamde randvoorwaarden; juridische, economische en andere drempels die de leden gaandeweg tegenkomen. Data en ervaringen uit de experimenten voeden dat onderzoek om zo praktijkgerichte adviezen te kunnen formuleren.

Elk jaar brengen de initiatiefnemers de GDCB-deelnemers samen om hen te inspireren met Vlaamse en buitenlandse cases. Tijdens die actiedagen wordt ook aan de slag gegaan met concrete vraagstukken die de deelnemers zelf aanbrengen. Dat gebeurt in kleine terugkerende workshops, de zogenaamde Communities of Practice.

Dat alles resulteert uiteindelijk in een online leerhub waarin je vandaag onder meer informerende artikels, inspirerende cases, webinars, opleidingen en links naar tools vindt.


Zowel leden als niet-leden welkom

Vandaag, vier jaar later, verwelkomen Vlaanderen Circulair, OVAM en Embuild Vlaanderen iedereen met interesse in duurzaam en circulair bouwen op het feestelijk slotevenement van de GDCB. Dat gaat op 16 februari door in het congrescentrum Lamot in Mechelen. Zowel GDCB-leden als niet-leden zijn welkom. Als lid vormt het slotevenement het ideale moment om je partners, klanten en leveranciers inzicht te geven in de realisaties van het lerend netwerk. Voor wie geen deelnemer was, vormt het event een mooie kans om uitgebreid kennis te maken met de circulaire praktijken en doeners in Vlaanderen.

Tijdens het slotevent worden immers de resultaten van de GDCB gedeeld. Dat zijn onder meer leerlessen uit de 170 pilootprojecten en de oplossingen en tools die ontstonden in de Communities of Practice. De initiatiefnemers zullen samen stilstaan bij de geboekte voortgang en de aanwezigen inspireren rond de toekomstige mogelijkheden. Tot slot wordt ook vooruitgekeken naar de Werkagenda Circulair Bouwen, het vervolg op de GDCB waarmee de initiatiefnemers nog meer in de diepte willen gaan werken.


Programma

Het programma ziet eruit als volgt:

  • 13.30 uur: ontvangst met koffie;
  • 14 uur: start plenair gedeelte (pauze voorzien), met volgende onderwerpen:
  • welkom;
  • 4 jaar GDCB: een terugblik;
  • geleerde lessen: panelgesprek en getuigenissen uit het netwerk;
  • doorstart naar de Werkagenda Circulair Bouwen;
  • keynote 'New technology, circular ambitions & old architecture' door Kristian Winther, architect en zakelijk leider steden bij Arup Copenhagen;
  • 17.15 uur: netwerkreceptie met hapjes.

Inschrijven kan via deze link. Met 350 plaatsen is het aantal deelnemers wel beperkt.

Deel dit artikel:

Onze partners