Schrijf je in voor postgraduaat Building Beyond Borders

In september 2021 gaat met Architecture of Extr-a-ction de tweede editie van het postgraduaat Building Beyonds Borders van start aan de UHasselt. Building Beyond Borders is een act and learn-programma waarin regeneratieve en distributieve ontwerp- en bouwprocessen centraal staan. Wie interesse heeft, wacht beter niet te lang meer met zich in te schrijven, want 15 mei is de laatste dag waarop dat kan en er zijn nog slechts enkele plaatsen beschikbaar.

Bewust van de klimaatuitdagingen en de eindigheid van grondstoffen, en vanuit een low-tech aanpak, zoekt het postgraduaat Building Beyond Borders naar andere, meer verantwoorde manieren van bouwen, met een positieve impact op het milieu en een hoge sociale return. Het programma omvat een reeks theoretische sessies, lezingen, hands-on workshops, praktische experimenten, ontwerpverkenningen en een real-life project in samenwerking met lokale stakeholders, ambachtsmensen, multidisciplinaire experts en professionals.

In de eerste editie van het postgraduaat hebben de deelnemers een ontmoetingshuis voor de vrouwen van Ouled Merzoug in Marokko, ontworpen en gerealiseerd. Het resultaat is een huis dat versmelt met het landschap en dat gebouwd is met lokale en streekgebonden materialen, via een combinatie van traditioneel vakmanschap en innovatieve bouwmethodes. Met zijn comfortabel binnenklimaat, natuurlijke materialen en de betrokkenheid van het hele dorp is het Vrouwenhuis vandaag een gastvrije thuis voor de vrouwen van Ouled Merzoug. Het project heeft intussen diverse internationale prijzen en nominaties gekregen en er werd door gerenommeerde vakpers over bericht.


Samenwerking met drie urban miningbedrijven 

In de volgende editie, die de naam Architecture of Extr-a-ction kreeg en in september 2021 van start gaat, wordt het potentieel van urban harvesting onderzocht om de waarde die grondstoffen in de (gebouwde) wereld creëren, beter en langer te behouden en breder te verdelen. In samenwerking met drie pionierende urban miningbedrijven, BC materials, Sonian Wood Coop en Rotor, actief in de stad Brussel, worden alle (schaal)niveaus, gaande van grondstofwinning over de (her)productie van bouwmaterialen en -componenten en het ontwerp van gebouwen tot de voordelen en uitdagingen voor de samenleving, onder de loep genomen. Wie kennis wil maken met de drie urban mining bedrijven kan dat doen in de opname van deze lezing, die wel in het Engels is.

Wie meer info wil over het postgraduaat Building Beyond Borders kan een kijkje nemen op de website of zich laten inspireren door deze teaser of deze infosessie, ook in het Engels. Inschrijven voor het postgraduaat kan nog tot en met 15 mei via deze link - er zijn nog slechts enkele plaatsen beschikbaar.

Het postgraduaat, deel van het bredere Building Beyond Borders-platform, is een initiatief van de Faculteit Architectuur en Kunst van de Universiteit Hasselt. Het academisch team bestaat uit Nicolas Coeckelberghs, Elke Knapen, Jasper Van der Linden, Griet Verbeeck en Peggy Winkels.

Deel dit artikel:

Onze partners