SCOOP Architecten tovert oud gemeentehuis circulair om tot nieuwe bib voor Pelt

In de Noord-Limburgse gemeente Pelt zijn de werken aan de nieuwe bibliotheek volop aan de gang. De bib ontstaat uit de transformatie van het voormalige gemeentehuis van Neerpelt en voorziet ook in een plek voor Huis van het Kind en voor Kind & Gezin en in een raadzaal voor huwelijken en andere ceremonies. SCOOP Architecten ontwierp de reconversie. Het bureau deed dat aan de hand van tal van principes van circulair bouwen. AE+ en BA-Engineering namen de nodige studies voor hun rekening. De oplevering staat gepland voor april 2024.

Pelt ontstond zo’n vier jaar geleden uit de fusie van Neerpelt en Overpelt. Omdat er uiteraard slechts nood was aan één gemeentehuis, werd besloten dat van Neerpelt te verlaten. Niet veel later ontstond het idee om van het voormalige gemeentehuis een bib te maken met ook ruimte voor Huis van het Kind en voor Kind & Gezin en een raadzaal voor huwelijken en andere ceremonies. De werken zijn momenteel aan de gang.

In zijn ontwerp voor de herbestemming besloot SCOOP Architecten het middelste van de drie aanpalende gebouwen die samen het gemeentehuis vormden – en op verschillende tijdstippen werden gebouwd – af te breken en te vervangen door een nieuw volume.


Aanpasbaar

De nieuwe bib – annex de andere genoemde functies – wordt een gebouw met een knipoog naar het verleden, maar zonder daarbij de toekomst uit het oog te verliezen. SCOOP Architecten ontwierp de nieuwe bib immers aanpasbaar; het gebouw kan door het juist positioneren van de kolommen perfect een andere invulling krijgen zonder de structuur te moeten wijzigen. SCOOP Architecten noemt een congrescentrum of hotel als voorbeeld van zo’n nieuwe invulling.


Circulaire materialen

Dat is echter niet het enige principe van circulair bouwen dat de ontwerpers hanteerden. Zo vertrokken de architecten natuurlijk van wat er al was. Maar liefst 80% van het aanwezige beton blijft behouden.

Ze maakten er ook een punt van dat de nieuwe materialen zo veel als mogelijk afkomstig moesten zijn uit recuperatie of een gouden Cradle to Cradle-certificaat hebben. Zo worden gevelstenen afkomstig van het afgebroken gebouw hergebruikt om nieuwe delen te metsen, worden nieuwe spanten gemaakt van recuperatiehout en krijgen de metalen rekken uit de bestaande bib, na een nieuwe lakbeurt en met een nieuwe omkasting, een tweede leven in de nieuwe bib. Voor de vloerafwerking werd gekozen voor de koolstofneutrale tapijttegels Retrace van Desso of voor volle houten latjes in plaats van de gelijmde variant. De bestaande delen die zichtbaar blijven in de nieuwbouw, worden dan weer gepleisterd met een natuurlijke kalkpleister in plaats van met de gipsen variant.

Ook werden er grindkernen gestort in plaats van betonnen funderingspalen zodat er geen extra beton in de bodem werd gestoken.


Omkeerbare verbindingen

Er wordt ook gewerkt met omkeerbare verbindingen. De nieuwe schil rond de twee bestaande gebouwen is bijvoorbeeld haast volledig losstaand. De gebouwen en de nieuwe gevel zijn enkel verbonden door het nieuwe buitenschrijnwerk. Ook de stalen structuur voor het nieuwe dak van de bib is omkeerbaar.


Geothermie en zonnepanelen

Met warmtepompen die gebruikmaken van geothermie en zonnepanelen kleurt ten slotte het energieplaatje van de nieuwe bib groen.

De werken aan de nieuw bib startten in november vorig jaar. In april 2024 moet het project klaar zijn.

Deel dit artikel:

Onze partners