Seminarie rond milieuvriendelijke bouwmaterialen op ARCHITECT@WORK

De Orde van Architecten – Vlaamse Raad organiseert op donderdag 21 oktober op ARCHITECT@WORK in Kortrijk een seminarie rond milieuvriendelijke bouwmaterialen. Met Bruno Deraedt (BAST architects & engineers en VIBE) Jan Van Cakenberghe (stil(l)architectuur) en Jelle Laverge (UGent) kon de Orde drie specialisten ter zake strikken. Rik Neven, zaakvoerder van Architectura en Circubuild, leidt het seminarie in goede banen.

Deze editie van ARCHITECT@WORK, op 21 en 22 oktober in Kortrijk Xpo, heeft ‘healthy materials’ als thema en een seminarie dat daarover handelt is dan ook evident.

In een wereld waarin duurzaamheid dagelijks aan belang wint, gaat er steeds meer aandacht naar healthy materials of milieuvriendelijke materialen, materialen die met andere woorden de planeet en de gezondheid van de mens niet schaden. Duurzaam materiaalgebruik heeft immers niet alleen te maken met levensduurverlenging of het verhogen van de isolatiewaarde.

Volgens VIBE is een milieuvriendelijk bouwmateriaal een bouwmateriaal dat bestaat uit (quasi)onuitputtelijke natuurlijke grondstoffen zonder of met zo weinig mogelijk chemische toegevoegde stoffen. Zo’n bouwmaterialen hebben ook altijd een lage milieu-impact – het gaat dan ook over het productieproces – en mogen geen schadelijke gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid – daarom wordt ook vaak gesproken over ‘gezonde’ bouwmaterialen, al klopt dat taalkundig eigenlijk niet. Ook producten op basis van gerecycleerde (natuurlijke) materialen en tweedehandsbouwmaterialen mogen we volgens VIBE tot de gezonde bouwmaterialen rekenen. In beide gevallen – natuurgebaseerd of gerecycleerd – zijn de bouwcomponenten waaruit het materiaal bestaat idealiter ook droog of zogenaamd omkeerbaar verbonden om hoogwaardig hergebruik mogelijk te maken. Om de ‘gezondheid’ van een bouwmateriaal te bepalen en benoemen, bestaan er onder meer berekeningsmethodes zoals de levenscyclusanalyse, labels als dat van natureplus en principes als Cradle to Cradle.


Panelgesprek

De Vlaamse Raad van de Orde van Architecten verzamelt in het seminarie ‘Zorgen voor gezonde materialen: is onze toekomst healthy materialized?’, dat doorgaat van 16 tot 17 uur, drie specialisten om het thema verder uit te diepen. Dat zijn Brundo Deraedt, bestuurder bij BAST architects & engineers en voorzitter van VIBE, Jan Van Cakenberghe, vennoot bij stil(l)architectuur en Jelle Laverge, burgerlijk ingenieur-architect en professor aan de Universiteit Gent. Het seminarie krijgt de vorm van een panelgesprek. De Orde vroeg Rik Neven, zaakvoerder van Architectura en Circubuild, het debat te modereren. Inschrijven is niet nodig.

Deel dit artikel:

Onze partners