Sint-Paulusschool kiest voor Circular Light as a Service van ETAP

Om de energierekening te drukken besloot de campus Hemelvaart van de Sint-Paulusschool uit Waregem iets te doen aan zijn verouderde verlichtingsarmaturen. In plaats van te investeren in dure nieuwe armaturen en om een duurzaam voorbeeld te stellen besloot de campus gebruik te maken van de dienst Circular Light as a Service (C-LaaS) van ETAP, voor de volgende twintig jaar. De verlichtingsspecialist maakte de verlichting energiezuiniger en behield daarbij het merendeel van de bestaande armaturen. De school betaalt gedurende de volgende twee decennia elke maand een vergoeding aan ETAP voor kwalitatief licht zonder zorgen.

Tijdens de looptijd van het contract zorgt ETAP immers voor de goede werking van de armaturen. De campus Hemelvaart van de Sint-Paulusschool moet dus zelf geen technicus inschakelen voor de onderhoudswerken. Wanneer de verbintenis afloopt, kan ze worden verlengd of gaan de armaturen terug naar ETAP, dat ze opknapt en ze een nieuwe bestemming geeft. De naam Circular Light as a Service die ETAP aan die dienst geeft is dus niet gestolen.


Tal van troeven

C-LaaS van ETAP zorgt er niet enkel voor dat de materialenkringloop gesloten wordt, de energierekening fors daalt en de klant jarenlang ontzorgd wordt en niet in een keer een grote investering moet doen, de dienst biedt nog meer voordelen.

Omdat het merendeel van de bestaande armaturen kon blijven hangen en daarvan enkel het binnenwerk werd vervangen, duurden de werken bijvoorbeeld veel minder lang. Door het maatwerk hebben de oude uiteenlopende types armaturen nu plots ook een uniform en modern uiterlijk. De refurbishmentmodules werden ook ontworpen op basis van de ruimtes, het gebruik ervan en de meest actuele lichtnormen, wat opmerkelijk beter licht oplevert volgens zowel de leerkrachten als de leerlingen en hun ouders. De uitgespaarde energiekosten compenseren ten slotte ook de operationele kosten van C-LaaS. De refurbishmentmodules bevatten immers de nieuwste ledtechnieken en verbruiken ruim 70% minder dan klassieke fluorescentielampen.


“Goede voorbeeld geven als school”

“We maakten deze keuze heel bewust. We zijn allemaal verantwoordelijk voor de toekomst van onze planeet en als school moeten we het goede voorbeeld geven. In het schooltijdschrift hebben we de voordelen van de circulaire verlichting alvast in de verf gezet”, vertelt Wim Dufourmont, technisch directeur van de campus Hemelvaart van de SInt-Paulusschool, die ook de goede samenwerking met ETAP benadrukt.  

C-LaaS van ETAP in jouw eigen school? Meer info aanvragen kan via deze link. Wil je de dienst toepassen in een ander project of er wat meer algemene info over verkrijgen? Dan kan je een mailtje sturen naar michael.joris@etaplighting.com.

Deel dit artikel:

Onze partners