Slô: boomhutten met circulair karakter in groen decor

Vakantie in eigen land; het wordt deze zomer voor velen een noodgedwongen realiteit. Entrepreneurs Tim Goes en Toon Haverals zullen er niet al te rouwig om zijn. Zij creëerden met Slô een retraite genesteld in de bossen in de Belgische Ardennen waar stilte, (innerlijke) rust en natuur centraal staan. Het gaat om units gemaakt van FSC-gecertificeerd hout die opgehangen werden in de bomen. Door die eigenschappen scoort het project ook goed op vlak van circulariteit.

In een minimalistische boomhut met toch alle luxe genieten van de natuur en er één mee worden: dat was de insteek voor Slô, het geesteskind van de twee jonge dertigers Tim Goes en Toon Haverals. In totaal gaat het om zes idyllische zogenaamde off-grid suspended cabins – er zijn geen leidingen voor aan- of afvoer van wat dan ook – met een zuivere vormgeving en gemaakt uit duurzame materialen, zoals FCS-gecertificeerd hout. Bezoekers kunnen op eigen tempo, volledig gedeconnecteerd van het digitale leven, reflecteren en genieten van de kleine gelukjes.


Drie types

De boomhutten zijn verspreid over een 11 hectare groot bos tussen de Ourthe en de Lessevallei aan de rand van het pittoreske dorp Humain in Luxemburg. De units zijn niet allemaal dezelfde. Er zijn drie verschillende types, die een subtiele knipoog zijn naar een aantal archetypes die ons land kenmerken: de moderne woning, de fermette en de kerk of kathedraal. De boomhutten, die de namen Glass Cube, Flying Fermette en Tower kregen, werden gemaakt door HogerHuis, dat voor de verschillende ontwerpen een beroep deed op architect Bruno De Brabandere.


Lange levensduur

“De hutten zijn klaar sinds februari, nadat de bouwwerken in juli 2019 van start waren gegaan. Dat korte tijdsbestek vormde toch wel een uitdaging”, vertelt Bruno De Brabandere. “De hutten werden in een atelier gebouwd, enkel het interieur werd ter plaatste aangekleed. Ze hebben allemaal een chemisch toilet en stroom wordt geleverd door batterijen. Ook de boiler werkt op een batterij en een pelletkachel moet voor warmte zorgen. De hutten bestaan uit FSC-gecertificeerd hout en staal, kwalitatieve materialen die ervoor zorgen dat een lange levensduur gewaarborgd is.”

Deel dit artikel:

Onze partners