SOPREMA, wereldwijd expert in waterdichtings- en isolatieproducten, bouwt op dit moment in Grobbendonk een unieke installatie om bitumen, een van de materialen die het voor zijn producten gebruikt, te recycleren.
In zijn emissievrije isolatiefabriek op het industrieterrein Tongeren-Oost in Tongeren beschikt SOPREMA al enkele jaren over een installatie om EPS- en XPS-isolatie te recycleren, twee producten waar de fabrikant heel bekend voor is. Ook andere EPS- en XPS-producten kunnen er worden gerecycleerd tot grondstof voor nieuwe EPS- en XPS-oplossingen.
ZLOOP
Op zijn site in Grobbendonk realiseert SOPREMA nu dus ook een installatie voor de recyclage van bitumineus snij- en sloopafval, ZLOOP genaamd – een doorontwikkeling van XLOOP, een prototype op de SOPREMA-site in Val-de-Reuil. “De ontwikkeling van deze hoogtechnologische industriële eenheid voor het recycleren van bitumineus afval op grote schaal is zonder gelijke in zijn soort, met een capaciteit van minimaal 6.000 ton per jaar”, benadrukt Marc Geerts, managing director bij SOPREMA Benelux. “Het resultaat van het recyclageproces is een hoogwaardige grondstof voor de productie van nieuwe bitumineuze waterdichtingsmembranen.”
Om zich te verzekeren van voldoende bitumineus snij- en sloopafval, neemt SOPREMA in België en Nederland deel aan een pilootproject voor het inzamelen van bitumineus afval, het Bitumen Recycling Network of BRN.
Samen met de installatie van ZLOOP wordt ook de capaciteit van de bestaande productieruimte in Grobbendonk verdubbeld. Ook komen er nieuwe magazijnruimtes en kantoren. Architectenbureau wilma wastiau zorgde voor de plannen. Ieder gebouw in Grobbendonk zal straks ook beschikken over de nieuwste energiezuinige technieken. De typerende groendaken en gevels in cortenstaal van de Sopremavestiging in Tongeren zullen ook de vernieuwingswerken in Grobbendonk kenmerken.
Nieuw: losse isolatie
De werken in Grobbendonk zijn goed voor een investering van 30 miljoen euro. Voor de realisatie van de recyclage-installatie komt de Europese Unie tussen voor een derde van de kostprijs. In 2025 moeten de werken in Grobbendonk, begonnen in november 2023 en uitgevoerd door edibo, klaar zijn en de ZLOOP-installatie operationeel.
De realisatie van ZLOOP is trouwens niet het enige nieuwtje waar SOPREMA mee kan uitpakken. Zo laat het ook weten dat het op korte termijn naast de gekende waterdichtings- en isolatiematerialen ook losse isolatie gaat produceren, die ingestort kan worden in geprefabriceerde panelen.
Edibo publiceerde deze video naar aanleiding van de start van de werken, die werd bijgewoond door Zuhal Demir, Vlaams minister van onder meer Omgeving en Energie.