Specifieke verbindingen maken prefabbetonelementen circulair

In een rangschikking van circulaire producten moet beton veel materialen voor zich dulden. Toch kan het gebruik van de juiste verbindingen ervoor zorgen ook een gebouw uit prefabbetonelementen relatief makkelijk uit elkaar kan worden gehaald. Peikko levert al tientallen jaren zo’n betonverbindingen.

Peikko wil met zijn producten een hoofdrol spelen in de transitie naar circulair bouwen. “Steden bezetten slechts 3% van het landoppervlak, maar hun bewoners, zowat de helft van de wereldbevolking, zijn wel verantwoordelijk voor het gebruik van 75% van de natuurlijke grondstoffen. Daarnaast produceren steden 60 tot 80% van de wereldwijde broeikasgassen”, vertelt Joris van Hezewijk, sales- en marketingcoördinator bij Peikko. “Jaren geleden al besloten wij iets te doen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving, door producten te ontwikkelen die circulair bouwen, dat de genoemde problemen reduceert, te faciliteren.”


Amsterdams voorbeeldproject

De specifieke betonverbindingen maken het mogelijk een gebouw uit geprefabriceerd beton demontabel te maken. “In de circulaire wijk Buiksloterham in Amsterdam wordt de proef op de som genomen”, zegt van Hezewijk. “Voor elf woningen en een atelier in het stadsdeel stelden stabiliteitsingenieurs van studiebureau Lievense een volledige set betonverbindingen van Peikko voor. In de afgewerkte gebouwen zorgen HPKM®-kolomschoenen, HPM®-ankerbouten, SUMO®-wandschoenen, BECO®-balkschoenen, COPRA®-verankeringskoppelingen en het PCs®-consolesysteem ervoor dat de gebouwen gemakkelijk kunnen worden gedemonteerd wanneer de tijd rijp is.”

Door voor de afwerking te werken met kalkmortel die makkelijk kan worden verwijderd met hogedruk, blijven alle bouten toegankelijk. “Bestcon, expert in geprefabriceerde betonproducten en leverancier van de prefabbetonelementen in het bewuste project, en aannemer Vink Bouw zijn erg enthousiast over deze innovatieve verbindingsmethode.”

Ook dichter bij huis wordt een beroep gedaan op de producten van Peikko om circulaire projecten te realiseren. “Voor het unieke, duurzame retailpark The Leaf in Ternat, waar de bouwmaterialen indien mogelijk geselecteerd werden op basis van het Cradle to Cradle-principe, maakte Verelst Industriebouw gebruik van onze demontabele HPKM®-kolomschoenen”, aldus van Hezewijk.


Tijdswinst

“Naast het feit dat het systeem gebouwen uit prefabbeton demontabel maakt, zorgt het er ook voor dat die gebouwen sneller gebouwd kunnen worden. Bij prefabbetonkolommen bijvoorbeeld: na het aandraaien van de boutverbinding ontstaat meteen een momentvaste verbinding. Kolommen hoeven om die reden niet meer afgeschoord te worden. Er zijn ook geen gains nodig die aangegoten moeten worden. Zo wordt een kolom in slechts tien minuten gemonteerd”, besluit van Hezewijk.

Deel dit artikel:

Onze partners