Sportcomplex met circulair karakter (VenhoevenCS) voor Erasmus Universiteit Rotterdam

De Erasmus Universiteit Rotterdam opende onlangs het Sports Building op Campus Woudestein. Het Nederlandse VenhoevenCS architecture+urbanism maakte in zijn ontwerp van het sportcomplex gebruik van materialen afkomstig uit urban mining. Die circulaire ingreep en tal van voorzieningen op het vlak van energie maken het gebouw energieneutraal.

Het nieuwe Sports Building van de Erasmus Universiteit Rotterdam is een trainings- en wedstrijd-centrum voor meer dan vijftig sporten en 25 verenigingen. 11.000 studenten, medewerkers van de universiteit en topsporters zullen gebruikmaken van de accommodatie.

Dat er in het relatief compacte gebouw zo veel verschillende sporten kunnen worden beoefend, maakte VenhoevenCS architecture+urbanism mogelijk door de vijf verschillende sportzalen slim te stapelen. De gestapelde ‘sportboxen’ werden daarbij iets opgetild, zodat er ruimte ontstond voor een uitnodigende plint met horeca- en fitnessgelegenheid.


Lichtrijke binnenstraat

De sportzalen werden niet allemaal op elkaar gestapeld, maar wel in twee volumes. Die zijn met elkaar verbonden door de publieke kern van het complex. Die 'binnenstraat' is echt een fysieke en sociale verbinder. Het is een hoge ruimte met trappen, loopbruggen, een bar en veel groen waarin veel licht binnenvalt.

Het Sports Building heeft façades van glas en aluminium, horizontaal geleed en met verticale vinnen in meerdere ritmes. De hoek van de licht gebogen oostgevel en beide uiteinden van de centrale doorgang kregen glazen puien over de volle hoogte. Die transparantie markeert de levendige plekken: de publieke functies, op straatniveau en daarboven, en de sportactiviteiten waarvoorgeen gesloten zaal nodig is.


Plafond uit detentiecentrum

In lijn met de ambities van VenhoevenCS en de Erasmus Universiteit Rotterdam is het Sports Building van meet af aan als energieneutraal complex ontworpen. Daartoe zijn voorzieningen geïntegreerd om water en zonne-energie op te vangen, vast te houden, uit te wisselen en te hergebruiken en het gebruik ervan te minimaliseren. Dergelijke principes zijn voor VenhoevenCS naar eigen zeggen leidend bij al zijn ontwerpen, waaronder die voor het Aquatics Centre voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024, Zwembad Zoetermeer (2023, Nederland) en het nieuwe zwembad in Lokeren.

In Sports Building hebben de architecten bovendien het openbare interieur uitgevoerd in bouwmaterialen die zijn geoogst bij circulair sloop. Zo fungeren metalen panelen van een voormalig detentiecentrum in Zeist als plafond en kreeg 1.100 m2 aan houten vloerdelen van Het Paviljoen, het eerste gebouw van de TU Eindhoven uit 1956, een nieuw leven als sfeerbepalende gevel van de binnenstraat.

Deel dit artikel:

Onze partners