Stad Sint-Niklaas kiest voor circulair licht van ETAP
Circulair bouwen is voor Stad Sint-Niklaas duidelijk een kwestie van doen. Nadat ze zich met Cocon en de circulaire keuken voor evenementencomplex ’t Bau-huis al profileerde als early adopter van het duurzame bouwprincipe, koos ze in haar stadhuis recent voor Circular Light as a Service (C-LaaS) van ETAP Lighting International, waarmee de fabrikant voorziet in licht als een dienst. Concreet betekent dit dat ETAP eigenaar blijft van de armaturen en instaat voor hun onderhoud en Sint-Niklaas ze dus niet aankoopt, maar er een periodieke bijdrage voor betaalt. Zo kan ETAP de armaturen aan het einde van hun levensduur terugnemen om onderdelen te hergebruiken en de rest te recycleren.
ETAP mocht twee keer aan de slag in het stadhuis van Sint-Niklaas. Een eerste keer in 2021 , toen Stad Sint-Niklaas voor C-LaaS koos bij de vervanging van de bestaande verouderde en energieverslindende verlichting op het gelijkvloers van de linkervleugel door led. Die keuze was niet alleen ecologisch, maar ook praktisch: het stadsbestuur wilde zich kunnen focussen op zijn activiteiten, zonder zich zorgen te moeten maken over het onderheid en de werking van de nieuwe verlichting.
Na een lichtstudie werkte ETAP toen een oplossing op maat uit met zijn U3-inbouwledarmaturen. Daar waren er minder van nodig dan het aantal bestaande armaturen, terwijl het verlichtingsniveau toch steeg van 300 naar 500 lux. De U3-armaturen hebben een lange levensduur met een lichtbehoud van 96% na 50.000 branduren, wat resulteert in lagere onderhoudskosten.
ETAP integreerde toen ook Exellum, een slim lichtregelsysteem dat de verlichting automatisch aanpast op basis van aanwezigheid en daglicht en zo voor een extra energiebesparing zorgt. Ook ESM werd geïnstalleerd, een intelligent noodverlichtingssysteem.
Refurbishment
In 2024 deed Stad Sint-Niklaas voor de tweede keer een beroep op ETAP, toen dezelfde ruimte een andere invulling kreeg – het frontoffice werd een backoffice. De interieurarchitect van dienst koos er bij die herinrichting voor het systeemplafond te verwijderen, waardoor de ingebouwde U3-ledarmaturen niet konden worden hergebruikt.
Tenminste, niet in hun bestaande vorm. ETAP bouwde de armaturen, gebruikmakend van kaders waarin ze werden geïntegreerd, immers om naar pendelarmaturen, wat het nieuwe C-LaaS-contract dubbel circulair maakte – bovenop de zekerheid over het hergebruik of de recyclage van de armaturen kwam dus ook het feit dat ze al een eerste leven achter de rug hebben.
De vernieuwde installatie werd opnieuw aangesloten op het bestaande Exellum- en ESM-systeem.
ETAP zorgde ervoor het kantoor tijdens de werken gewoon in gebruik kon blijven.
ETAP kan overigens ook bestaande verlichting van concurrenten upgraden naar ledverlichting zonder de armaturen te vervangen. Op deze pagina lees je daar meer over.