Op 22 februari 2019 lanceert Vlaams minister Joke Schauvliege op initiatief van Vlaanderen Circulair, de OVAM en de Vlaamse Confederatie Bouw de Green Deal Circulair Bouwen. Via dit gezamenlijk engagement zullen bouwbedrijven, bouwmateriaalproducenten, lokale en regionale overheden, private bouwheren, onderzoekers en andere organisaties samenwerken om in de toekomst circulair bouwen in Vlaanderen tot dagelijkse realiteit te maken. architectura.be heeft al ingetekend op de Green Deal.
Waarom circulair bouwen?
De bouwsector heeft een belangrijke impact op het totale materialengebruik in Vlaanderen: zo’n 30 tot 40% van ons afval komt uit de bouw. De wijze waarop we bouwen en wonen heeft bovendien een grote invloed op onze CO2-voetafdruk. Door de omvang van de sector en het totale volume aan materialen, maakt een gezamenlijke verandering richting circulaire economie echt het verschil.
Bovendien is de bouw een typische omgeving waar diverse sectoren samenwerken om tot betere resultaten te komen. Hier is dus een groot potentieel om de ketens maximaal te sluiten, zeker omdat deze keten vooral hier, lokaal, georganiseerd is.
Wat houdt de Green Deal in?
In de Green Deal staat samen doen en leren centraal. De deelnemers starten experimenten en brengen hun kennis en ervaring samen in een lerend netwerk. Ze testen tools, methodieken en nieuwe vormen van ketensamenwerking uit.
Daarnaast werkt een onderzoeksgroep ondersteunend aan de zogenaamde ‘randvoorwaarden’: dat zijn juridische, economische en andere drempels die we gaandeweg tegenkomen. Data en ervaringen uit de experimenten voeden dit onderzoek. Samen worden oplossingen geformuleerd.
Zo’n vier keer per jaar brengt Vlaanderen Circulair de deelnemers van de Green Deal samen om hen te inspireren met Vlaamse en buitenlandse cases. Ze gaan tijdens deze dagen ook echt aan de slag met concrete vraagstukken die de deelnemers aanbrengen, met tools en meetinstrumenten. De deelnemers ontdekken samen wat de omslag naar een circulaire economie betekent voor de bouwsector.
Omdat sommige organisaties al enige ervaring hebben en de materie voor anderen nog helemaal nieuw is, zal een online basisvorming worden aangeboden. Zo krijgt iedere deelnemer de kans om op z’n eigen ritme te leren, op momenten die hem/haar het beste uitkomen.
Het engagement van deelnemers
Om mee te doen met de Green Deal Circulair Bouwen, moet u:
Meedoen aan de Green Deal kan via het invulformulier op de website van Vlaanderen Circulair.
Volgende organisaties doen al mee: WTCB, Durabrik, Dept. EWI, Colruyt Groep, Van Roey, KampC, Netwerk Architecten Vlaanderen, Palindroom, Saint Gobain, Groenbeton, Verimpex, Buur, Triginta, BC-architects, Econocom, Machiels, VIBE, Revive, Isover, Van Laere, ETAP Lighting, FPRG, Aquafin, FSC, Murmuur, POM WestVlaanderen, AsbestCare, Buro Bouwtechniek, Q-Lite, Labland, Cenergie, WoonCoop, BondBeterLeefmilieu, Metallo, MapoPrint, BoaLiving, Democo, Alinea, Ekotex, Eprea, Ecomat, CLTs, Factor4, GBV, Axxis Consultancy, BAST architecten, Woodinc en de initiatiefnemers Vlaamse Confederatie Bouw, OVAM en Vlaanderen Circulair.