Stoel gemaakt van kurk en gerecycleerd hout en touw

Als bachelorproef in de richting Interior, Design & Architecture aan Thomas More in Mechelen ontwierp en maakte Dries Truyers uit Houthalen een kruk gemaakt van touw en gerecycleerde kurk en houtresten. Dries verkoopt het stoeltje dat hij Kurk-kruK doopte ook, maar wie er eentje wil, moet wel geduld oefenen, want hij maakt ze (voorlopig nog) met de hand.

In alle ontwerpen van interieurobjecten die Dries Truyens al maakte, ligt de nadruk op duurzaamheid. De Kurk-kruK, een spitsvondig palindroom, is wel het eerste interieurobject waarvoor hij een deel van het materiaal zelf ontwikkelde. Om de kruk te maken, vermaalt Dries immers flessenkurken tot kleine korrels. Die bindt hij vervolgens met biolijm. Dat gebeurt in een mail, zodat er na het drogen geen verdere verwerking meer nodig is.

Het hout gaat Dries halen bij bedrijven actief in de fineerindustrie. Het is de kern van een boomstam die overblijft bij het maken van schilfineer.

Het touw koopt Dries wel gewoon in de winkel. Hij heeft geprobeerd de Kurk-kruK te maken met reeds gebruikt touw, maar dat voldeed niet aan de technische vereisten.

Dries stond met zijn circulaire kruk al op verschillende beurzen en in enkele magazines. Hij biedt de kruk te koop aan, maar kopers moeten wel wat geduld hebben. Dries maakt elke Kruk-kruK immers met de hand. Wil hij op grote schaal produceren, dan heeft hij partners nodig.

Wie Dries kan helpen bij het commercialiseren van zijn duurzame uitvinding of wie een Kurk-kruK wil bestellen, kan hem bellen (0473/20.45.03), mailen (truyers.dries@gmail.com) of een berichtje sturen via Instagram (@dries_truyers_design). Zijn website is momenteel onder constructie.

Deel dit artikel:

Onze partners