Studenten (interieur)architectuur UHasselt experimenteren met regeneratieve bouwmaterialen

Studenten architectuur en interieurarchitectuur van UHasselt experimenteerden dit academiejaar met regeneratieve bouwmaterialen die zich perfect lenen voor circulair bouwen. Een aantal resultaten zullen tijdens BATIBOUW te zien zijn op de stand van kennisplatform voor energieneutraal bouwen Pixii en het Vlaams Instituut voor Bio-ecologisch bouwen VIBE vzw. “We willen mensen ervan bewust maken dat er naast technologische materialen ook biologische materialen zijn om mee te bouwen”, zegt Griet Verbeeck, hoogleraar aan de faculteit Architectuur en kunst van UHasselt.

De faculteit voorzag in vier regeneratieve materialen of bouwmaterialen op basis van hernieuwbare en composteerbare grondstoffen waarmee de studenten konden experimenteren: aarde, kalkhennep, mycelium en wilgentenen. In vier workshops leerden ze de belangrijkste aspecten van elk materiaal kennen, waarna ze zelf met de grondstoffen aan de slag gingen om tot een object te komen. “Het object was voor ons echter niet zo belangrijk, het experimenteren met de materialen des te meer”, verduidelijkt Verbeeck. De studenten kwamen zelfs nog met een extra materiaal: appelleder.

De studenten waren op zijn zachtst gezegd creatief te noemen. Zo maakten ze een oxo-spel en armaturen uit mycelium, blokken in verschillende kleuren uit aarde en kalkhennep en armaturen uit appelleder. Met aarde en kalkhennep creëerden een aantal van hen zelfs een stoeltje met een klein kussen erop uit mycelium.

De experimenten vereisten een totaal andere werkwijze dan de studenten gewend zijn. “We leerden veel meer werken en denken vanuit de eigenschappen van het materiaal. Het is anders dan wat we nu vaak doen: iets ontwerpen en vervolgens op zoek gaan naar de materialen om het te maken. Hier hadden we de materialen en moesten we kijken wat we ermee konden doen”, zegt Verbeeck.


Volledig circulaire stand

Een selectie van de resultaten van die experimenten zal op BATIBOUW tentoongesteld worden op de stand van Pixii en VIBE vzw. Die stand, een volledig circulaire houten balkenstructuur gebouwd door WOODinc, werd ontworpen door de studenten architectuur en interieurarchitectuur en verder uitgewerkt door de docenten. “Na BATIBOUW komen de experimenten naar hier en gaan we ze permanent tentoonstellen om studenten en bezoekers in te lichten over het project”, aldus Verbeeck.

Het studiewerk van de studenten zal op BATIBOUW tentoongesteld worden met de nodige uitleg. “De studenten hebben van elk experiment fiches gemaakt waarin ze hun hele werkproces hebben beschreven. Zo proberen we om bezoekers ervan bewust te maken dat er naast technologische materialen ook biologische materialen zijn om mee te bouwen”.


Pioniersrol

Het is al het derde jaar op rij dat de faculteit Architectuur en kunst rond circulair bouwen werkt. “Het eerste jaar hebben we de studenten laten nadenken over dit gebouw. We keken naar welke noden er waren en de studenten kwamen met een aantal scenario’s om een deel van het gebouw op een circulaire manier te renoveren. Vorig jaar testten ze bouwsystemen die al op de markt waren en claimden circulair te zijn. Daarvoor hebben ze met die systemen een wand opgebouwd en weer afgebroken en dat proces geëvalueerd.”

Dit jaar liet de opleiding haar studenten dus kennismaken met regeneratieve materialen. “Het was de bedoeling om hen bewust te maken van het materiaalgebruik in de bouwsector en hen te laten zien dat ze er op een heel andere manier mee aan de slag kunnen gaan. We wilden hen ook meegeven dat ze op vlak van regeneratieve materialen een pioniersrol kunnen spelen en dat ze hun creativiteit niet alleen kunnen gebruiken bij het ontwerpen van een gebouw, maar ook bij het bedenken van nieuwe systemen”, besluit Verbeeck.

Deel dit artikel:

Onze partners