Studenten maken meubels uit oude stoffen en afgedankte kledij

Ontwerp een meubel op basis van circulaire principes dat voor minstens 50% uit gerecycleerde stof of kleding bestaat. Dat was de opdracht die studenten van de voortgezette opleiding meubelontwerp (VOMO) aan Thomas More in oktober kregen van Cilab2800 en Stad Mechelen. In de ontwerpen diende Mechelen als meubel- en textielstad duidelijk naar voren te komen. Bovendien moesten de studenten oplossingen vinden voor het recycleren en hergebruiken van textiel. Zeven prototypes werden vorige week voorgesteld aan een jury.

“Dat kledij eerlijk, circulair en toch modieus kan zijn, tonen we in Mechelen al langer op onze jaarlijkse M-Fair. Maar ook in de meubelsector zijn er eindeloos veel mogelijkheden om duurzamer te ontwerpen", vertelde Marina De Bie, Mechels schepen voor onder meer onderwijs en duurzaamheid, nadat ze de voorstelling van de prototypes had bijgewoond, in campus Lucas Faydherbe. "Vanmiddag heb ik geleerd dat je met afgedankt textiel ook prachtige decoratieve én functionele voorwerpen kan maken, zoals een bank van weessokken of een hangstoel van oude brandweerslangen en afgedragen jeans. Deze studenten zijn helemaal mee in ons circulair verhaal. Dat is veelbelovend voor de toekomst van Mechelen."

Dit zijn de zeven ontwerpen in het kort, waarvan de jury nu onder meer de haalbaarheid tot opschaling gaat onderzoeken:

  • Layered: een stoel opgebouwd uit een grote hoeveelheid aan gerecycleerde textiellapjes die met een inwendig metalen frame in vorm gebracht en stabiel gemaakt worden. Het multicolore effect heeft geleid tot een schitterende fotoshoot op de Grote Markt, in de kathedraal en in de nieuwe bibliotheek, plaatsen waar dit meubel ook makkelijk zou thuishoren.
  • SWAP: een stoel opgebouwd uit ruilkledij. Voor het prototype werden vijf bekende Mechelaars aangetrokken om alvast hun afgedragen kledij af te staan.
  • LOOP: twee uiteenlopende meubelstukken, een tafel en een hangstoel, die hun basis vinden bij de einde levensduur-brandslangen van de brandweer en afgedragen jeans. 
  • Klerezooi: een poef waarvan de basis wordt gevormd door kleren die rijp waren voor de klerencontainer. 
  • RUG ’N ROLL: een zit- en ligmeubel dat recht uit Scandinavië zou kunnen komen, multifunctioneel op basis van textielrollen.
  • Multi Mix Mat: elke Mechelaar wordt aan het werk gezet in dit project met participatieve ambitie. Gezamenlijk wordt de kaart van Groot-Mechelen gebouwd op basis van een uitgetekend patroon van de stad. Elke buurt is op zich verantwoordelijk voor de uitwerking en de handleiding is beschikbaar: de ideale stap om mensen zelf textiel te leren maken. Het eindproduct zal ooit op de Grote Markt komen te liggen.
  • SOCKBLOCK: een modulair zitmeubel op basis van weessokken, een ideaal concept om in scholen mee aan de slag te gaan.

Deel dit artikel:

Onze partners