Subsidie van bijna 1 miljoen euro voor slim waternet in Veurne

In het nieuwe en duurzame stadsdeel Suikerpark in het West-Vlaamse Veurne wordt een slim waternet aangelegd om het eigen afval- en hemelwater te verzamelen, te zuiveren en te hergebruiken. Het project, het grootste in het Vlaamse subsidieprogramma 'Proeftuinen droogte 2021' van de Vlaamse overheid, kan rekenen op een subsidie van 891.280 euro. Het gaat om het grootste project op het vlak van duurzaam waterbeheer van het land, zo staat te lezen in een artikel op de website van Susanova. Wij mochten dat artikel overnemen.

De West-Vlaamse Intercommunale WVI en projectontwikkelaar ION ontwikkelen samen een nieuw en duurzaam stadsdeel in Veurne dat zal bestaan uit woningen, een bedrijventerrein en een natuurgebied. De site, die de naam Suikerpark zal dragen en volop in opbouw is, komt te liggen in een gebied waar steeds vaker waterschaarste heerst. Daarom krijgt de nieuwe wijk een tweede waternet.

Kristof Vanfleteren, CEO van ION: “Vergelijk het met de regenwaterput van een huis, maar dan voor een hele wijk. Alle hemel- en afvalwater van het hele terrein zal worden samengebracht en ter plaatse worden gezuiverd om te worden herverdeeld en hergebruikt door gezinnen en bedrijven, in plaats van het te laten wegstromen in de riolering. Denk daarbij bijvoorbeeld aan alle neerslag die op de daken van omliggende bedrijven valt, maar ook aan alle afvalwater van baden, douches, lavabo’s en wasmachines.” WVI en ION slaan daarvoor de handen in elkaar met Colruyt Group en PepsiCo, die beide een vestiging krijgen in Suikerpark en het regenwater van hun daken ter beschikking zullen stellen, Aquaduin en de stad Veurne.

Het gerecupereerde water wordt ter beschikking gesteld naast het stadswater. Daarvoor wordt een uniek financieringsmodel uitgewerkt, de zogenaamde Water Service Company (WASCO) Suikerpark. Die instelling investeert in de nodige installatie, zuivering en leidingen.


Natuurbeheer

Het nieuwe waternet houdt rekening met het aangrenzende natuurreservaat van zo'n 50 hectare. Zo zal het waterpeil van de grote vijver die als buffer dient voor het hemelwater constant worden gemonitord en is natuurbeheer prioritair. Op die manier wordt de omliggende natuur van de site een stuk weerbaarder tegen zowel waterschaarste als wateroverlast

Het project is het grootste in het subsidieprogramma ‘Proeftuinen droogte 2021’ van de Vlaamse overheid en kreeg een subsidie van 891.280 euro. ‘Proeftuinen droogte 2021’ wil gemengde gebieden met industrie, residenties, natuur en landbouw aanmoedigen om te experimenteren met nieuwe technieken en nieuwe manieren van waterbeheer.


Bron: Susanova

Deel dit artikel:

Onze partners