Sweco rondt overname VK architects+engineers af

Met de Belgische Mededingingsautoriteit die de share purchase agreement tussen beide bedrijven formeel goedkeurde, rondde Sweco onlangs de overname van VK architects+engineers af. Met de acquisitie versterkt Sweco zijn marktleiderspositie in België en Luxemburg en zet het vooral in op zijn ambitie om een zogeheten full life cycle partner te worden in de bouwsector.

Erwin Malcorps, Business Area President bij Sweco Belgium, over de overname: “Onze missie Transforming Society Together is een relevante maar ook gedurfde opdracht. Enkel door onze inzichten, expertise en disciplines te bundelen met die van VK architects+engineers in een sterk multidisciplinair team kunnen we de complexe uitdagingen van onze tijd oplossen. Met onze projecten willen we bijdragen aan een klimaat- en toekomstbestendige omgeving waar gezondheid en welzijn centraal staan. Sweco en VK hebben de uitgesproken ambitie om daarin een voortrekkersrol te spelen. Meer specifiek, het overstijgen van de huidige rol van een architecten- en ingenieursbureau in de fases van een bouwproces, door een full life cycle partner te worden. Bijkomend nemen we onze verantwoordelijkheid om in elk project duurzaamheid, digitalisering en innovatie hoog op de agenda te zetten. Daarin spelen ook onze klanten en partners een belangrijke rol.”


VK architects+engineers, part of Sweco

“Ik sluit me daarbij aan”, vult Paul Corbeel, CEO van VK architects+engineers, dat voortaan altijd het suffix ‘part of Sweco’ krijgt. “Er is inderdaad een duidelijk strategisch stappenplan en daarin zijn duurzaamheid, innovatie en digitalisatie belangrijke pijlers. De échte katalysators van deze verandering, zijn natuurlijk onze mensen. Zowel bij VK architects+engineers als bij Sweco beschikken we over sterke multidisciplinair teams van experten. Door hun kennis te bundelen en in te zetten op de drie genoemde pijlers, kunnen we ons deel bijdragen aan een klimaatneutrale en toekomstbestendige omgeving. Met enige trots kan ik melden dat we beide al stappen gezet hebben om samen met onze klanten naar een full life cycle partnership te evolueren.”

Sweco is uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal bedrijf van 20.000 experten, waarvan meer dan 2.000 in de Business Area Belgium (België, Frankrijk, Luxemburg en Vietnam). Het bedrijf heeft experten op diverse domeinen, van een brede waaier aan engineeringdisciplines tot onder meer consulting, participatie, masterplanning, mobiliteit en architectuur. Binnen de marktsegmenten industrie, farma, energie, milieu, stedenbouw, infrastructuur en gebouwen heeft Sweco een indrukwekkend portfolio opgebouwd.

Sweco blijft ook na deze nieuwe overname uitkijken naar strategische partners om zijn duurzame groeiambities te helpen waarmaken, om zo een nog fundamentelere bijdrage te leveren aan de uitdagende Europese klimaatdoelstellingen en aan de realisatie van de energietransitie.


Wat is de omvang van deze overeenkomst?

VK architects&engineers is een multidisciplinair ontwerpbureau met een geconsolideerde omzet van ongeveer 73 miljoen euro (2022). De ongeveer 600 architecten en ingenieurs werken vanuit kantoren in België, Nederland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en Vietnam.

Sweco neemt ook alle aandelen van de VK-dochterondernemingen over. Het gaat om ontwerpbureau Infranea (3D-ontwerp, BIM-diensten en VR-simulaties), architectuur- en ingenieursbureau DENC (logistiek, industrieel en commercieel vastgoed) en ingenieursbureau One Simulations (CFD-simulaties) in Nederland, evenals de Belgische bedrijven Van Looy Group (logistieke projecten) en Exilab (laboratoria en cleanrooms). Betic Ingénieurs-Conseils (diverse bouwprojecten) en EKOplan (technische engineering en watermanagement) in Luxemburg en het Britse AD Architects (ziekenhuizen & zorginstellingen) maken ook deel uit van de transactie.

Deel dit artikel:

Onze partners