Systimber Duobeams: nieuw halffabricaat voor circulair houtbouwsysteem

Systimber presenteerde recent met Systimber Duobeams een nieuw halffabricaat waarmee het zijn gepatenteerde circulaire houtbouwsysteem toegankelijker wil maken.

Het gepatenteerde massieve houtschakelbouwsysteem Systimber bestaat intussen al zo'n zes jaar. Het systeem, dat een CO2-arme productieproces kent, is volledig demonteerbaar en herbruikbaar en biedt een goede basisisolatie, waardoor er minder extra isolatie nodig is. 

Met een bewezen succesverhaal is de tijd rijp iets nieuws: Systimber Duobeams, een halffabricaat dat houtschakelbouw een pak toegankelijker moet maken. De uitdagingen aan het Systimber-systeem waren tot voor kort het aanbrengen van twee EPDM-dichtingen om het geheel lucht-, water- en geluidsdicht te maken en het bicolor coaten. Die twee zaken worden nu volautomatisch in het atelier bewerkstelligd. Het halffabricaat is een vurenhouten duobalk van 13,5 meter lang die op maat van Systimber geprofileerd is en wordt voorzien van een dubbele EPDM-dichting en met een beits is afgewerkt. “Die leveren wij dan just-in-time aan de professionele partners, die dan enkel nog de CNC-verwerking op maat van het specifieke bouwproject hoeven uit te voeren”, aldus Wolfgang Verraes, die het bedrijf samen met Karel Vervaet oprichtte. "Wie met Systimber Duobeams aan de slag wil, moet dus wel een geschikte CNC-machine hebben, maar gekende fabrikanten als Hundegger, Weinmann en andere leveren daartoe prima machines af."

De timing achter de lancering is geen toeval. Verraes: “Tijdens de coronacrisis met haar lockdowns leerden we dat Systimber voor een aantal toepassingen bijzonder interessante oplossingen naar de markt kan brengen. Dat maakte van Systimber een kampioen in een al groeiende houtbouwmarkt. Men moet het ijzer smeden als het heet is, en dus zoeken wij nu actief naar houtconstructeurs die openstaan voor innovatie. Beschermd door een wereldwijd patent, laat Systimber Duobeams toe om op zeer korte tijd poolhouses, tuinkantoren en zorgwoningen te realiseren."

Deel dit artikel:

Onze partners