In Brussel begint Troubleyn volgende maand aan de verbouwing van de achterbouw van ’t Lakenhuis, tot 1976 net als de voorbouw een diamantslijperij en vandaag de thuis van enkele organisaties uit de welzijns- en gezondheidssector. De renovatieplannen die de aannemer daarvoor ter hand zal nemen, werden getekend door Moyaert Van Buyten Architects uit Vilvoorde en zijn gestoeld op verschillende principes van circulair bouwen. Struktuur (EPB) en ISSB (stabiliteit) verzorgden de nodige studies.
De achterbouw van ’t Lakenhuis, een gebouw beheerd door sociale projectontwikkelaar De Overmolen dat bestaat uit twee volumes en vernoemd werd naar de straat waarin het ligt, verkeert vandaag zowel qua interieur als exterieur in verouderde staat. Zo kenmerken een gebrek aan gevelafwerking en in verval geraakte schoorstenen de buitenkant en voldoen de kantoren niet langer aan de huidige comforteisen.
Met de nodige isolatie en nieuw houten buitenschrijnwerk zorgde Moyaert Van Buyten Architects voor een nieuw jasje voor de achterbouw. Daarnaast herstelde het ook de voorgevel van ’t Lakenhuis in de Lakensestraat in ere – de harde blauwsteen en decoratieve borstweringselementen werden gerepareerd waar nodig en de kroonlijst en het buitenschrijnwerk werden vervangen door respectievelijk een nieuwe kroonlijst met behoud van de originele karakteristieken en nieuw houten schrijnwerk.
Het gelijkvloers zal niet langer plaats bieden aan enkel een polyvalente zaal die alle organisaties in het gebouw kunnen gebruiken, maar ook aan een aangename receptieruime en een patio die meer licht binnenbrengt.
De kantoorruimtes op de eerste en tweede verdieping werden dan weer grondig herontworpen zodat een betere samenwerking tussen de verschillende organisaties mogelijk wordt. In de kantoren, waar valse plafonds en een krappe verdeling vandaag de hoge verdiepingsvloeren verdoezelen die het van oorsprong industriële gebouw kenmerken, wil Moyaert Van Buyten Architects ook de historische gevoelswaarde herstellen. De kantoren worden, onder meer met een tactische vergroting van enkele raamopeningen en een lichtdoorlatende opdeling met serreprofielen met gehamerd glas, tot slot ook aangepast aan de hedendaagse eisen en zo toekomstbestendig gemaakt. Aan dat laatste draagt ook mogelijkheid bij om ooit een inbreiding te realiseren.
De aanpasbasbaarheid van de kantoren was echter niet het enige principe van circulair bouwen waar Moyaert Van Buyten Architects op inzette. Zo ging ook heel wat aandacht naar bewuste materiaalkeuzes, omkeerbare verbindingen en flexibel ruimtegebruik.
Droge verbindingen
De architecten maakten zo veel als mogelijk gebruik van droge verbindingen. Daarnaast selecteerden ze de materialen op basis van hun herbruikbaarheid en in tweede instantie recycleerbaarheid. Zo maakten de architecten onder meer gebruik van makkelijk te demonteren gevelleien op houten regelwerk, recycleerbare EPDM-dakbedekking die mechanisch bevestigd wordt, minerale wol en demonteerbare systeemwandenen en voorzagen ze uitvullagen van gerecycleerde droge PUR-granulaten. Voor het maatmeubilair zoals in de bar en de keuken wordt samengewerkt met Bel Albatros, een bedrijf gevestigd in Anderlecht dat de Brusselse plasticafvalstroom aanwendt als grondstof voor de productie van kleurrijk plaatmateriaal.
Bestaande materialen worden maximaal behouden, zoals enkele maatkasten en een stalen loopbrug.
Flexibele technieken
Voor het flexibele gebruik en de aanpasbaarheid van de ruimtes zorgen niet enkel de systeemwanden, maar ook een flexibele opvatting van de technieken. Die lopen zichtbaar onder het plafond zodat ze eenvoudig bereikbaar zijn met het oog op onderhoud of eventuele aanpassingen. De kabelgoten voor de elektrische leidingen fungeren ook als drager van de verlichtingsarmaturen, die dus ook makkelijk verplaatsbaar zijn. Moyaert Van Buyten Architects laat zich daarin ook begeleiden door RENOLAB.B van Leefmilieu Brussel.
Duurzaam energieplaatje
De achterbouw wordt ook afgekoppeld van de bestaande collectieve verwarmingsinstallatie op gas. Een warmtepomp zal het volume voortaan volledige op lage temperatuur verwarmen. Op het dak komen dan weer zonnepanelen die de volledige energievraag van de kantoren zullen dekken en het regenwater wordt verzameld in een nieuwe regenwaterput en gebruikt voor alle wc’s in het gebouw.
De opdrachtgevers, De Overmolen en kenniscentrum WWZ, kozen er bewust voor verder te gaan dan de opgelegde eisen. Zo voldoet het renovatieontwerp van Moyaert Van Buyten Architects aan de passiefhuisstandaard.
Volgende maand gaan de werken van start. In juli 2024 zullen ze afgerond zijn.