Tarkett recycleert vloer IKEA in Aarlen

Tarkett recycleerde de oude vloerbekleding van het IKEA-filiaal in Aarlen om er nieuwe van te maken die vervolgens gebruikt werd in het gerenoveerde filiaal. De verwijderde homogene vinylvloer, meer dan 4.500 m², werd van lijm- en betonresten ontdaan en vermalen via een speciaal door Tarkett ontwikkeld proces.  Dankzij dat circulaire initiatief werd meer dan 40 ton CO2-emissie bespaard.

De resten werd nieuw leven ingeblazen in de Zweedse fabriek van Tarkett in Ronneby. “Tarkett wil volop werk maken van een circulaire economie, waarin zoveel mogelijk grondstoffen en producten hergebruikt worden”, zegt Filip Eeckhout, General Manager van Tarkett Belgium. “Dit initiatief is een uitstekend voorbeeld van de mogelijkheden die we hieromtrent bij Tarkett ontwikkelen en vervolgens benutten. We recycleren al een hele tijd productie- en installatieafval, via ons eigen ReStart-programma. Eerder recycleerden we ook al de vloer van de Stockholmse IKEA in Kungens Kurva. We herwerkten toen 10.000 m² vloerresten tot een nieuwe vloer voor het IKEA-warenhuis in Jönköping.”


Reinigingsproces op fossielvrije elektriciteit

Dankzij het hergebruiken van de verwijderde vloeren in de IKEA in Aarlen, wisten Tarkett en de Zweedse interieurspecialist meer dan 40 ton CO2-emissie uit te sparen. Die berekening is gebaseerd op het feit dat het verbranden van een vierkante meter vloerbekleding 4,23 kg CO2 veroorzaakt1. Het produceren van nieuwe grondstoffen2 voor een vierkante meter zorgt voor 5,36 kg CO2. Samen komt dat dus neer op 9,59 kg CO2-emissie per vierkante meter vloer.

Het transport naar het Zweedse Ronneby zorgde slechts voor 1.814 kg CO2-uitstoot en doordat het reinigingsproces in de fabriek op fossielvrije elektriciteit loopt, levert ook die nauwelijks uitstoot op. Bovendien betekent het hergebruiken van de vloerresten ook dat de afvalberg niet toeneemt. Vinylvloeren kunnen tot acht keer gerecycleerd worden en Tarkett probeert op die manier tegen 2030 30 procent van zijn gamma uit gerecycleerde producten op te bouwen.

“Bij IKEA hebben we de ambitie om in 2030 circulair te zijn”, zegt Anne-Clotilde Picot, Country Business Development & Transformation Manager bij de Zweedse meubelgigant. “Onze producten en de materialen die we gebruiken willen we graag een langere levensduur geven. Het weghalen van oude vloerbekleding uit onze winkels om die door Tarkett te laten recycleren en uiteindelijk te hergebruiken, heeft een positieve impact op het milieu. De CO2-emissie die we op die manier uitsparen, toont de mogelijkheden van een circulaire economie aan.”

1 Op basis van cijfers van gecertificeerde EPD's van derden voor de betreffende vloerbekleding.
2 Op basis van zwaar vrachtwagentransport van 30 ton aan materiaal over 550 km met een uitstoot van 120 gram CO2 per tonkilometer, volgens het Trafa Rapport  (2015:12).

Deel dit artikel:

Onze partners