Tarkett verlaagt productiegerelateerde CO2-uitstoot in 3 jaar tijd met 41%

Tarkett, wereldleider op het gebied van innovatieve en duurzame (sport)vloeroplossingen, publiceerde onlangs een MVO-verslag, met daarin alle prestaties op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo staat er onder meer in te lezen dat het bedrijf de CO2-uitstoot gerelateerd aan de productieactiviteiten in scope 1 en 2 sinds 2019 met 41% heeft verlaagd.

In het verslag, volledig gecontroleerd door een onafhankelijke derde partij, staan onder meer ook nog volgende opvallende prestaties te lezen:

  • in 2022 was 43% van het totale energieverbruik van het bedrijf afkomstig van duurzame energie;
  • 13 productielocaties van Tarkett kochten 100% duurzame elektriciteit aan;
  • In de afgelopen 12 jaar heeft Tarkett 115.000 ton, het equivalent van 11 Eiffeltorens, aan vloeren ingezameld in acht recyclingcentra via het eigen ReStart-programma;
  • 99% van de Tarkett-vloeren voldoet aan de strengste wereldwijde standaarden op het gebied van binnenluchtkwaliteit en heeft een lage emissie van vluchtige organische stoffen, tien keer lager dan de strengste normen;
  • 100% van de Tarkett-vinylproductielocaties in Europa, Noord-Amerika, Brazilië, Oekraïne, Servië en China gebruiken ftalaatvrije weekmakertechnologie, 96% van de Tarkett-producten zijn wereldwijd ftalaatvrij1;
  • Tarkett heeft 800 gemeenschapsinitiatieven ondersteund sonds de lancering van het Tarkett Cares-programma.


Tarketts belofte: meer doen met minder

Fabrice Barthélemy, CEO van Tarkett: “Onze duurzaamheidsprestaties van het afgelopen jaar dragen actief bij aan de ambitie van Tarkett: het meest innovatieve en duurzame (sport)vloerenbedrijf zijn om voor te werken en om mee samen te werken. Het streven naar steeds emeer en meer, bedreigt onze planeet. We moeten een manier vinden om meer te leveren met minder. Voor ons betekent dat minder afval, een lagere uitstoot en meer welzijn. Meer doen met minder is onze belofte, onze missie en onze mindset.”

In 2022 keurde het onafhankelijke Science Based Targets initiative Tarketts ambitieuze klimaatdoelen voor 2030 goed om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verlagen2. CDP, 's werelds toonaangevende klimaatprestatie- en rapportageplatform, wees in hetzelfde jaar het klasse A-leiderschapsniveau toe aan de klimaatactie van het bedrijf (over beide prestaties lees je hier meer, red.). In 2021 gaf de gerenommeerde organisatie EcoVadis, gespecialiseerd in duurzaamheidsbeoordelingen, Tarkett ook al een gouden medaille en rangschikte ze het bedrijf tot de 2% best presterende bedrijven van alle 90.000 beoordeelde bedrijven uit 172 landen. 

Het volledige MVO-verslag van Tarkett kan je hier downloaden.

1 Behalve gerecycleerde inhoud voor sommige producten en landen

2 SBTi heeft de volgende aanpak gevalideerd: tegen 2030 verbindt Tarkett zich tot een vermindering van 50% van de absolute Scope 1- en Scope 2-broeikasgasemissies ten opzichte van 2019. Tarkett verbindt zich er ook toe om de absolute Scope 3-emissies van aangekochte goederen en diensten en de verwerking aan het einde van de levensduur van verkochte producten binnen hetzelfde tijdsbestek met 27,5% te verminderen.

Deel dit artikel:

Onze partners