Tarkett vernieuwt circulaire Lino-, iQ Eminent- en iQ Granit-collecties

Tarkett, wereldwijd marktleider op het gebied van innovatieve vloeroplossingen, lanceerde recent de vernieuwde Lino-collecties en de vernieuwde iQ Eminent- en iQ Granit-collecties. Al die collecties scoren om verschillende redenen hoog op het vlak van circulariteit.

Lino-collecties: recycleerbare linoleumvloeren

Tarkett Lino is geintroduceerd in 1898 en daarmee een van de langst bestaande producten van het bedrijf. De klassieke vloerenreeks van toen transformeert nu naar een eigentijds oppervlaktemateriaal dat voldoet aan de hedendaagse milieunormen. "In gesprekken met ontwerpers werden we immers verrast door de emotionele reactie die linoleum opwekt, door herinneringen. Daar wilden we mee aan de slag, ook omdat linoleum kwalitatief te vergelijken is met steen, hout of klei", aldus Valérie Pavard, Design Manager bij Tarkett.

Tarkett nodigde de Franse designstudio En Bande Organisée (EBO) uit om de creatieve mogelijkheden van de nieuwe Tarkett Lino-collecties zelf te ontdekken. Er vond een fotoshoot plaats in een fabriek van Tarkett in Narni (Italië) waar het bedrijf al meer dan 120 jaar linoleum produceert. “We hebben voor het eerst linoleum ontdekt door de nieuwe Lino-collecties van Tarkett. Het materiaal heeft een sterke identiteit: modern en duurzaam. Het kleurenpalet van roze, baksteenkleur, geel, terracotta, zandkleur, zwart en heldergroen was prachtig om mee te werken”, aldus Gwenaëlle Girard, ontwerpster en medeoprichtster van En Bande Organisée. “De fabriek bezoeken helpt begrijpen wat linoleum is: duurzaam materiaal dat tot stand wordt gebracht door traditionele vakmanschap.”

Girard heeft gelijk. De Lino-collecties van Tarkett zíjn duurzaam. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen als lijnolie, dennenhars, hout, kurkmeel en jute en het product is volledig recycleerbaar na gebruik. Tarkett heeft immers een methode ontwikkeld om de juten rug van de linoleumpasta te scheiden en het recycleren van beide materiaalstromen te optimaliseren, waarbij de linoleumpasta wordt gerecycleerd tot nieuwe linoleumvloeren.

Want daar waar duurzame fabrikanten genoegen nemen met het produceren van een product dat recycleerbaar is, gaat Tarkett een stapje verder. De vloerenfabrikant wil dat recyclagepotentieel ook zelf benutten. Met dat doel ontwikkelde het bedrijf het ReStart-programma, waarlangs het vloeren terughaalt en recycleert. Elke gerecycleerde vierkante meter linoleum is goed voor een CO2-besparing van 5,4 kilogram.

De Lino-collecties leveren de laagste zogenaamde operational koolstofvoetafdruk in hun categorie op de markt en zijn koolstofnegatief van materiaalwinning tot productie. Alle Lino-collecties zijn dan ook Cradle to Cradle Silver-gecertificeerd. Het Originale-assortiment in de Lino-collecties is zelfs als enige linoleumvloerassortiment te wereld Cradle to Cradle Gold-gecertificeerd.

De Lino-collecties zijn naast duurzaam ook esthetisch veelzijdig. Een van de eerste transformaties die het designteam van Tarkett ondernam, was het aanbrengen van een matte afwerking op de gehele Lino-collecties, waardoor het natuurlijke karakter van het materiaal tot uitdrukking komt. Ook is het kleurenpalet uitgebreid naar 105 hedendaagse tinten: van neutrale tot trendy tinten, met vijf subtiele patronen.

Het R&D-team van Tarkett ontwikkelde ook een innovatieve categorie in de Lino-collecties: LinoWall, de eerste linoleumwandbekleding. Door de veelzijdigheid van het materiaal kan het product naadloos worden toegepast op zowel muren als meubels.


IQ Eminent en iQ Granit: recycleerbare vinylvloeren

De vernieuwde Tarkett-collecties iQ Eminent en iQ Granit dan. Die homogene vinylvloeren zijn nog altijd ontworpen voor onderwijsinstellingen en gezondheidszorgfaciliteiten, maar hebben een nog betere geluiddempende werking en een nog betere slipweerstand in natte omstandigheden. Ook bestaan ze voortaan met elektrisch geleidende opties voor technische ruimtes. "Door esthetiek, functie en duurzaamheid te combineren, weerspiegelen de iQ Eminent- en iQ Granit-collecties onze Human-Conscious Design-filosofie, het creëren van vloeren die goed zijn voor mens en planeet", aldus Per Stenegard, Product Manager bij Tarkett EMEA.

De iQ Eminent- en iQ Granit-collecties zijn ook beschikbaar in nieuwe kleuren die gemakkelijk te combineren zijn: van warme neutrale tinten tot meer uitgesproken, koude tinten. Tarkett is erin geslaagd om patronen te ontwikkelen die uniek zijn voor homogene vloerbedekkingen en een moderne uitstraling geven aan intensief gebruikte locaties, zoals werkplaatsen, ziekenhuizen, de gezondheidszorg en onderwijsinstellingen.

De verbeterde collecties zijn ook bestand tegen zware omstandigheden en veeleisende reinigings- en desinfectieprotocollen. Dat is één van de redenen waarom ze vaak worden aangetroffen op locaties met een hoge slijtage. De vloeren kunnen gemakkelijk weer hun oorspronkelijke eigenschappen en uiterlijk terugkrijgen met behulp van een uniek restauratiesysteem dat zorgt voor een beschermd en glad oppervlak om hygiëne te maximaliseren.

Ook de iQ Eminent- en iQ Granit-collecties zijn interessante producten voor wie aan de slag wil met circulair bouwen. De collecties hebben een levensduur van minstens 30 jaar en zijn net als de Lino-collecties volledig recycleerbaar na gebruik, waardoor ze net als alle andere vloeren van Tarkett worden gerecupereerd via het ReStart-programma. Elke gerecycleerde vierkante meter vinyl is goed voor een CO2-besparing van 11,8 kg CO2. Bovendien kan Tarkett de iQ Eminent- en iQ Granit-collecties produceren met bio-attributed vinyl, waardoor de ecologische voetafdruk nog kleiner wordt. De collecties worden geproduceerd in de Tarkett fabriek in Ronneby (Zweden), waar 100 procent van het energieverbruik afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen. De productie werkt daarbij met 99,5 procent gesloten watercircuits en genereert 0 procent afval dat op de stortplaats terechtkomt. De iQ Eminent- en iQ Granit- collecties worden ook geproduceerd volgens de gezondheids- en duurzaamheidsnormen van de Cradle to Cradle-principes.

Deel dit artikel:

Onze partners