Van het dak terug naar het dak. Tectum Group, expert in de constructie van daken, gevels en balustrades, maakt sinds kort daktegels van snijresten van EPDM-folie. De BossCover ROOFTILE XL is een meter op een meter groot en weegt 30 kilo, daardoor is hij zwaar genoeg om niet verlijmd te hoeven worden. Samen met de lancering van het product geeft Tectum Group het startschot voor een sensibiliseringscampagne om EPDM in te zamelen.
Voor de productie van de eerste lading BossCover-daktegels verzamelden de dakaannemersbedrijven binnen de Tectum Group resten van het EPDM (EPDM staat voor ethyleen, propyleen, dieen en monomeer en is een synthetisch rubber dat tal van toepassingen kent, red.) dat ze gebruiken om daken mee te dichten. Daarnaast brachten ook klanten van de distributieketens CPE en Mawipex in België en Nederland stukken EPDM binnen in de ruim twintig filialen van Tectum Group.
Vermalen tot korrels
Filip Biesmans, mede-eigenaar van Tectum Group en tevens verantwoordelijk voor innovatie en duurzaamheid binnen het bedrijf, legt uit wat er vervolgens met dat oude EPDM gebeurt. “Per 10 ton vermaalt een Limburgs bedrijf de zuivere EPDM-resten tot korrels van 6 mm. Een bedrijf in Duitsland maakt daarvan dan onze BossCover XL-daktegels die we in de markt zetten via onze eigen distributiekanalen, CPE en Mawipex.”
Geen lijm nodig
De daktegels, volgens Biesmans ideaal om een looppad te creëren naar bijvoorbeeld een technische installatie op het dak, hebben niet voor niets het predicaat XL gekregen. “De tegels zijn een meter op een meter groot en wegen ruim 30 kilo”, vertelt Biesmans. “Door hun gewicht hebben ze voldoende ballast om niet verlijmd te hoeven worden. Plaatsing van de tegels kan dus veel sneller gebeuren, want je hoeft ze gewoon neer te leggen. Bijkomend voordeel is dat ze eens het einde van hun levensduur bereikt, perfect opnieuw gerecycleerd kunnen worden, doordat er geen lijmresten op de tegels achterblijven.”
Oproep om zuivere EPDM-resten in te zamelen
Intern zullen de technische collega’s de zuivere EPDM-resten alvast sorteren en terug aan hun broodheer bezorgen en ook de klanten van de distributiefilialen in België en Nederland krijgen de kans om hun EPDM-snijresten binnen te brengen. Maar Tectum Group mikt op een grotere toelevering. Samen met de lancering van de duurzame daktegel geeft Tectum Group daarom het startschot voor een sensibiliseringscampagne om EPDM in te zamelen, EPDMcycle genaamd. "Zo voorkomen we dat deze hoogwaardige grondstof verloren gaat”, zegt Biesmans. “In het kader van klimaatverandering is het verminderen van onze carbon footprint essentieel. Zuinig omspringen met niet-vernieuwbare grondstoffen moet dan ook onze leidraad zijn!” Geïnteresseerden lezen hier hoe ze hun EPDM-resten aan Tectum Group kunnen bezorgen.
Nog meer demonteerbare daksystemen
De circulaire daktegel is volgens Tectum Group het eerste, maar zeker niet het laatste wapenfeit in het bijdragen aan circulair bouwen. “We denken vooral in de richting van daksystemen die demonteerbaar zijn”, aldus Biesmans. “Want om gebruikte materialen een tweede leven te geven moet je ze goed kunnen scheiden. In een gewone dakbedekking is alles verkleefd en dus enkel nog goed voor de verbrandingsoven."
"Alle innovaties die we doen hebben als doel om de bouwschil duurzamer te maken”, besluit CEO Rudy Evens.